Felesleges luxusberuházások helyett az önkormányzatokat kell segítenie a kormánynak – mondta szombati online sajtótájékoztatóján a Párbeszéd önkormányzatokért felelős elnökségi tagja. Szabó Zsolt szerint a településeknek súlyos gondot jelent energiaszámláik kifizetése.

Egyeztetés híján az áremelkedésre felkészülni sem volt idejük, és félő, hogy bölcsődéket, óvodákat, könyvtárakat kell bezárniuk, esetleg be is csődölnek – hangsúlyozta.

A politikus szerint a kormány felelőtlen politikája idézte elő a nehéz helyzetet.

Orbán Viktor nem ura a válságnak, adót emel, megszorításokat vezet be, vagyis épp azt csinálja, amit szerinte az ellenzék tett volna, ha kormányra kerül. Tömegek vesztik el munkahelyüket, az önkormányzatoknak pedig rekordárat kell fizetniük az állítólag olcsó orosz gázért – fogalmazott.

Szabó Zsolt közölte, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal építését le kell állítani, helyette azonnali támogatást kell adni az önkormányzatoknak, és lehetővé kell tenni, hogy kormányengedély nélkül vehessenek föl hitelt energiahatékonysági beruházásokra. Az ellenzéki párt határozati javaslatban kezdeményezte azt is, hogy a települések mentesüljenek a 2023-as szolidaritási hozzájárulás megfizetése alól, hogy kigazdálkodhassák a rezsiköltségeiket – tette hozzá.

Borítókép: Orbán Viktor kovászos uborkával érkezik az Operatív Törzs egyeztetésére 2020 nyarán. Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala