Napsütéses, enyhén felhős idő, húsz fok körüli hőmérséklet, színpompás októberi erdő. Minden adott, hogy a hónap 8. napját, szombatot a Kéktúrázás napját a szabadban töltsük, még inkább a zöldben, akár a kéken. Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja köszöntött ránk, amely a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésével jött létre. Az MTSZ így szeretné felhívni a figyelmet nemzeti értékünkre, a Kéktúrára, annak értékes múltjára és lendületes jelenére. Általános érvényű jótanácsokat is megfogalmaztak, amelyek közül több nemcsak erre a napra érvényes, és nem is csak a kéktúrázóknak hasznos.

Mint az esemény honlapján olvasható: a 2020-as debütáló rendezvény sikerére építve 2021-ben az Országos Kékkör bejárását szervezték meg 3240 fő részvételével. A hagyomány folytatásaként a kék sáv jelzést követve újra végigjárják az országot, hozzátéve, hogy:

Az Országos Kékkör 3 kéktúrarészén; az idén 70 éves Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) útvonalain, 143 túracsoporttal összesen több, mint 2580 km-t teszünk meg egy nap alatt együtt.

Barangolós. Fotó: Rácmolnár Milán

Az esemény különlegessége, hogy a túra napján a GPS jeladóval felszerelt csoportok haladása valós időben, online követhető. A csoportok mozgása által húzott kék vonal a nap végére kirajzolja a Magyarországot körbejáró Országos Kékkör teljes nyomvonalát.

Üldögélős. Fotó: Rácmolnár Milán

Hagyományteremtő céllal, a hazai állami erdőgazdaságok, nemzeti parkok és természetjáró egyesületek szakmai segítségével

az MTSZ ezzel a túranappal szeretné felhívni a figyelmet nemzeti értékünkre, a Kéktúrára, annak értékes múltjára és lendületes jelenére.

A résztvevőknek több praktikus tanácsot is megfogalmaztak az oldalon, íme néhány. Egy részüket minden túrázónak érdemes megfogadnia, nemcsak ezen a napon:

  • Érkezz időben, ne centizd ki az érkezést ! Ha esetleg a buszod, vonatod úgy fut be, hogy épp csak oda fogsz érni a találkozási pontra, akkor a túra üzenőfalán erről érdemes értesítened a szakaszfelelőst. Így számítani fog az érkezésedre.
  • Ha tömegközlekedsz, légy tisztában azzal, hogy a túra végpontjából mikor indulnak járatok. Tudd, hogy mikorra kell odaérned, nehogy néhány perccel késd le az utolsó járatot.
  • Sokan nem is sejtik, de a Kéktúra útvonala is folyton változik. Útépítések, magánterületi lekerítések, stb. okán rendszeresen történnek útvonaláthelyezések. Az utóbbi hetekben is voltak apróbb változások.
Csoportos. Fotó: Rácmolnár Milán
  • Ha kéktúra, akkor pecsételés. Ne felejtsd otthon az igazolófüzeted és a bélyegzőpárnád, hogy az útba eső bélyegzőpontokon található bélyegzőkkel gazdagíthasd a gyűjteményed. A szabályos bélyegzésről ITT írtak korábban.
  • A legkézenfekvőbb és legzöldebb megoldás, ha tömegközlekedéssel érkezel a túra kezdőpontjára és a végpontról is tömegközlekedéssel jutsz haza, de ez sok helyen nem megoldható.
  • Autóval érkezhetsz a túra kezdőpontjára, majd a túra végeztével tömegközlekedéssel visszajuthatsz az autódhoz.
  • Ez a módszer természetesen fordítva is működik, ráadásul nem fáradtan, túra végén kell tömegközlekedni, hanem csak beülni az autóba és hazavezetni.
Fotó: Rácmolnár Milán
  • Vannak különleges helyszínek, ahol célravezető egy harmadik, tömegközlekedés szempontjából jelentősebb településen hagyni az autót, ahonnan van járat a starthoz és a célból ide vissza tudsz buszozni vagy vonatozni
  • Kooperációt igényel az a többautós megoldás, ha a túra előtt az autókat a sofőrök átviszik a célba, majd egy autóval visszamennek a rajtba. A túra végén már csak a szállító autó utasait kell visszavinni a rajtba és mindenki mehet haza.

Tegyük hozzá: az említett csoportokon kívül is lehet és érdemes kéktúrázni e ragyogó hétvégén. Ahogy szinte mindegyiken.

Kiemelt kép: Rácmolnár Milán