Párizs után sorra jelentették be a francia nagyvárosok kedden, hogy nem hoznak létre szurkolói zónákat és nem állítanak fel óriáskivetítőket köztereken a november 20-án kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseinek közvetítésére.

„Számunkra több szempontból is elképzelhetetlen a mérkőzések közvetítésére zónákat létrehozni: először is a világbajnokság szervezésének körülményei miatt, legyen szó a környezetvédelmi vagy a társadalmi aspektusokról, másodszor pedig az időjárás miatt, mivel decemberben lesz” – mondta az AFP hírügynökségnek Pierre Rabadan, Párizs sportért felelős alpolgármestere.

A bojkotthoz a nap folyamán további tíz nagyváros – Strasbourg, Lille, Marseille, Bordeaux, Nancy, Reims, Rennes, Brest, Clermont-Ferrand és Rodez – is csatlakozott.

Az önkormányzatok egy része humanitárius és környezetvédelmi okokból nem kíván reklámot csinálni a Katarban rendezendő sporteseménynek.

Benoit Payan, Marseille polgármestere „emberi és környezetvédelmi katasztrófának”, míg Martine Aubry, Lille polgármestere „az emberi jogok, a környezetvédelem és a sport szempontjából nonszensznek” nevezte, hogy Katarban rendezik a labdarúgó-világbajnokságot.

Több városvezető pedig a világbajnokságra elkészült nyolc stadion építésén dolgozó, elsősorban ázsiai országokból érkező, több százezer külföldi vendégmunkással való kegyetlen bánásmódot kifogásolta, megemlítve az építkezéseken történt halálesteket is. Hivatalos adatok szerint az építkezéseken hárman vesztették életüket, de a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet egyik jelentése szerint legalább ötven vendégmunkás szenvedett halálos munkahelyi balesetet Katarban 2020-ban, és ötszázan megsérültek.

„Mindezen okok azt mondatják velünk, hogy ez a nagy események szervezésének egy olyan modellje, amelyet nem kívánunk követni, és amely ellentétes azzal, amelyet mi szeretnénk megvalósítani Párizsban”

– mondta a francia főváros alpolgármestere a 2024-es, párizsi olimpiára utalva.

Két déli nagyváros, Cannes és Nizza vezetői azonban jelezték: nem támogatják a bojkottot, a francia válogatott szereplésétől teszik függővé a szurkolói zónák felállítását. Christian Estrosi, Nizza vezetője elmondta: a kérdés akkor fog felmerülni, ha Franciaország bejut az elődöntőbe. David Lisnard, Cannes polgármestere is jelezte, hogy az eredményektől függően dönt arról, hogy az önkormányzat felállít-e kivetítőket a köztereken. (MTI)

Borítókép: Labdarúgás. Fotó: Pixabay/phillipkofler