A Párbeszéd szerint jó, hogy a kormány végre elkezd foglalkozni az állatvédelem ügyével, de egy újabb közalapítvány létrehozása távolról sem oldja meg a magyar állatvédelem és az ezt működtető civil szervezetek egyre súlyosabb problémáit.

Az ellenzéki párt szerint a jelenlegi állatvédelmi rendszer nagyon súlyos kihívásokkal küzd, ilyen a tömegesen kóborló állatok helyzetének megoldatlansága, az ivartalanítás kérdése és az állatkínzásos esetek hatékony megelőzése és felszámolása.

Mindeközben a hazai állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek napról napra minden erejükkel a fennmaradásukért küzdenek, forrásokért kilincselve, mert az elszabaduló infláció és az energiaválság az ő működésüket is veszélybe sodorja. Náluk bőségesen rendelkezésre áll a szaktudás és az elkötelezettség, leginkább a kiszámítható állami finanszírozás hiányzik. Ez látszik abból is, hogy az idén az állatvédő szervezetek számára 500 milliós keretösszegben meghirdetett kormányzati pályázat eredményhirdetését bizonytalan időre elhalasztották!

A Párbeszéd szerint a Semjén Zsolt által kezdeményezett, Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány, amely eleve csak 2024-ben kapna pénzt a működésre, és a javaslat szerint szakmai konferenciákat szervez és az állatvédelem fejlesztésével és népszerűsítésével foglalkozik, egyelőre inkább egy újabb közpénzekkel kitömött pénznyelő alapítványnak tűnik, mintsem valódi megoldásnak az égető problémákra. A kormányzati online kérdőívekkel nem tudják az állatvédők az egekbe szökött rezsiszámláikat kifizetni!

A Párbeszéd már többször benyújtotta átfogó állatvédelmi javaslatcsomagját, amelyet a kormányoldal rendre leszavazott. Egyebek mellett javasoltuk az Országos Állatvédelmi Alap létrehozását, amely támogatná az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket, biztosítaná az elkobozott állatok megfelelő elhelyezését, valamint létrehozna és működtetne egy legalább megyei szinten működő országos telephelyhálózatot. De az Orbán-kormány megszorításai miatt már az idei télre szükség lenne azonnali pénzügyi segítségre legalább azoknak az állatvédő szervezeteknek, amelyek mentéssel foglalkoznak. Ezért követeljük, hogy azonnal fizessék ki az 500 millió forintnyi pályázati pénzt, és szükség esetén biztosítsanak további forrásokat azért, hogy az állatmentés összeomlását elkerüljék.

„Látszatintézkedések helyett valódi állatvédelmet” – írja a párt.

Borítókép: Kóbor kutyák. Fotó: Pixabay/Free-Photos