A Párbeszéd határozati javaslatot nyújt be az Országgyűléshez az önkormányzatok rezsiproblémáinak enyhítése érdekében – közölte a párt önkormányzatokért felelős elnökségi tagja szombati online sajtótájékoztatóján.

Szabó Zsolt, aki Dunaújváros alpolgármestere is, egy nemrég megjelent kormányhatározatra hivatkozva azt mondta: az önkormányzatok a területükön lévő intézmények fogyasztása után eddig rezsivédett fogyasztói árat fizettek, mostantól viszont a legdrágább, azaz a „legmagasabb hatósági árnak minősülő, fogyasztás alapú önköltségi hődíjat” fizető kategóriába kerülnek át.

A politikus szerint mindezzel az önkormányzatok távhőszámlái drasztikusan, egyes esetekben tizenötszörösére emelkednek, ennek pedig intézménybezárások vagy csődbe jutó helyhatóságok lehetnek a következményei – mondta.

Utalt arra, hogy az önkormányzatoknak emellett a magasabb energiaárakkal, így villany- és gázárakkal is meg kell küzdeniük, ugyanakkor feladatuk lenne az is, hogy a településeken élő rászorulóknak segítsenek a rezsijük csökkentésében vagy kifizetésében. Mindezek ellenére – fűzte hozzá – a kormány nem tesz semmit azért, hogy segítsen az önkormányzatokon.

Itt a távhőbomba, Orbánék durva emelést hajtanak végre: a Párbeszéd országgyűlési határozati javaslatot terjeszt be az önkormányzatok rezsicsökkentésérőlSzabó Zsolt elnökségi tag, dunaújvárosi alpolgármester sajtótájékoztatója#Párbeszéd

Közzétette: Párbeszéd Magyarországért – 2022. október 1., szombat

Bejelentette: a Párbeszéd határozati javaslatot nyújt be az országgyűléshez, amelyben azt kérik, hogy a kormány függessze fel az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulásának befizetését 2023-ra vonatkozóan. 

Javasolják azt is, hogy a kormány „állítsa le a felelőtlen luxusberuházásokat, például a Budapest-Belgrád vasútvonal építését, és helyette – ezt a pénzt átcsoportosítva – nyújtson azonnali segítséget az önkormányzatoknak” a rezsiszámláik kifizetéséhez és ahhoz, hogy támogatni tudják a településen élő, segítségre szoruló polgárokat.

A stabilitási törvény felülvizsgálatát is kérik a kabinettől, ezzel elérve azt, hogy az önkormányzatok kormányengedély nélkül vehessenek fel hitelt energiahatékonyság növelését célzó beruházásokhoz – mondta a politikus, hozzátéve: a Magyar Nemzeti Bankot is felkérik az önkormányzatok céljaihoz illeszkedő hitelkonstrukció kidolgozására. (MTI)

Borítókép: Pixabay/kschneider2991