A Fridays for Future aktivistái világszerte 450 országban tüntettek a változásért szeptember 23.-án, írja a The Guardian. Új Zélandtól és Japántól Németországig és a Kongói Demokratikus Köztársaságig vonultak ki az aktivisták iskoláikból, egyetemeikből és munkahelyeikről, demonstrálva, hogy kiállnak a cselekvés mellett.

A tiltakozásokra hat héttel a Cop27 klímacsúcs előtt kerül sor, ahol a fejlődő országok a kártérítés kérdését is szeretnék felterjeszteni, az otthonokban, infrastruktúrában és egzisztenciális stabilitásban keletkezett károkkal kapcsolatosan.

Az elmúlt hónapokban halálos áradások lepték el Pakisztán nagy részét, erdőtüzek pusztítottak Észak-Afrikában, Európában és Észak-Amerikában és rekordnagyságú hőhullámokat detektáltak Nagy-Britanniában és Indiában is.

,,Egy nap lehet, hogy az én házam kerül majd víz alá” nyilatkozta a 15 éves Park-Chae yun, a dél-koreai Szöulban tüntető 200 civil egyike ,,Válságérzettel élek, ezért fontosabbnak tartom, hogy aggályaimat a kormány elé tárjam és őt megelőző intézkedésekre kényszerítsem, mintsem, hogy beüljek az iskolába”

A legnagyobb tömeg Berlinben gyűlt össze, a rendőrség becslései szerint mintegy 20 ezren vettek részt a megmozduláson, ahol többek között a kormányukat is felszólították, egy 100 milliárd eurós alap létrehozására a klímaválság kezelése érdekében. Közel 400 fiatal aktivista tüntetett a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában Kinshashában, ahol egy forgalmas főút mellett vonultak fel. Rómában 5000 fiatal jelent meg a felvonuláson, ami a Colosseum közelében ért véget. Budapesten az Extinction Rebellion közössége a monopoly-ember életnagyságú bábjával a vállán képviseltette magát a tüntetésen és az ELTE TTK doktora is beszédet mondott.

A Fridays for Future oldalán megjelent közlemény szerint ,,a gyarmatosítók és a kapitalisták állnak minden rendszer középpontjában, ami az éghajlati válságot okozza, ezért a dekolonizáció az éghajlatváltozás elleni fellépés eszközét használva a legjobb fajtájú aktivizmus."

A Fridays for Future ifjúsági mozgalom 2018-ban indult, Greta Thunberg magányos tiltakozása ihlette a Svéd Parlament előtt. A mozgalom egy csúcspontját 2019-ben érte el, amikor egy pénteken világszerte 4500 millióan vettek részt egy akcióban.

Kiemelt kép: Pixabay

„Közösség által ellenőrizve” ikon