Az LMP azt szeretné, ha bevezetnének az úgynevezett klímabérletet, amelyet a közösségi közlekedés minden szegmensében használhatnának az emberek az egész országban, ismertette Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője szombaton.

A politikus a Facebook-oldalán online követhető sajtótájékoztatóján azt mondta, azt javasolják, hogy a bérlet ötezer forintba kerüljön.

„Ez egyszerre zöld és szociális intézkedés lenne. Zöld hiszen támogatja az autóról a közösségi közlekedésre váltást az alacsony árral, és azzal, hogy minden közösségi közlekedési eszközre érvényes lenne, azért volna a bérlet bevezetése szociális intézkedés, mert nagyon sok családot megvisel a mostani helyzet, és így sokat tudnának spórolni.” fogalmazott a parlamenti képviselőnő.

Hasonló intézkedést vezettek be Németországban, ahol a felmérések szerint a lakosság fele megvásárolta a klímabérletet.

Maholányi Zsolt, az ellenzék közös jelöltje az újpesti időközi önkormányzati választáson, kifejezte, hogy a IV. kerületben élők is jól járnának a klímabérlettel, hiszen mérsékelné az agglomerációból ingázók autóhasználatát, így csökkenne a kerületre nehezedő forgalmi teher és javulna a levegő minősége.

Kiemelt kép: pixabay/Facebook-Bakos Bernadett