Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által közösen létrehozott alapítvány a Rátz Tanár Úr Életműdíjjal azokat a tanárokat ismeri el, akik különösen sokat tettek a magyarországi reáloktatásért és a reálértelmiségiek következő generációiért.

A díjra a közoktatás 5-12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító (vagy egykor tanító) tanárok terjeszthetők fel.

A környezettudatosságra való nevelés kiemelten fontos egy olyan korban, amit több tudós is a földtörténeti jelen (holocén) helyett az emberi tevékenység környezetformáló hatásával (antropocén) fémjelez. Bár a biológiával, fizikával és kémiával kapcsolatos tantermi törzsanyag több ponton is foglalkozik a klímatudatossággal, ennek a szemléletmódnak az átadása leginkább a tanárok feladatát képezi.

Az önálló feladatmegoldásra és csapatfeladatokra buzdító tanárok a diákok klíma- és teljesítményszorongását is csökkenthetik.

A Rátz Tanár Úr Életműdíjat a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium legendás matematika-fizika tanáráról, Rátz Lászlóról nevezték el, aki számos, később kiváló tudóssá váló tehetséges diákot indított el a pályán, közöttük Neumann Jánost és Wigner Jenőt is. A jelöléseket az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért bírálja el.

A fejenként 2 millió forinttal járó elismerésre kollégáik, magánszemélyek, illetve szakmai és társadalmi szervezetek jelölhetik a tanárokat.

A pályázatot kizárólag online lehet beadni, október 6-ig. A pályázatról további információ az alapítvány honlapján, a ratztanarurdij.hu címen olvasható.

Kiemelt kép: Pixabay