Az Európai Bizottság hamarosan előterjeszti javaslatát a kényszermunkával készült termékek széles körű betiltására – írja a Euronews. Egy éve készül rá, és a legújabb független adatok azt bizonyítják, hogy világszerte aggasztó a probléma.

Az ENSZ két szervezete és egy civil szervezet ezen a héten közzétett jelentése szerint a kényszermunka a következőket érinti: 27,6 millió embert, közülük 3,3 millió gyermeket, akiknek 86 százalékát a magánszektorban dolgoztatják.

Az állam által elrendelt kényszermunkát illetően az esetek 14 százalékában gyakran említenek egy bizonyos muzulmán kisebbséget a kínai Hszincsiang tartományban. A strasbourgi plenáris ülés margóján a Zöldek pártja hétfőn megvitatta a témát a sajtóval, és meghívott egy aktivistát is.

„Öt éve tudjuk, hogy Kína kényszermunkára használja fel az ujgur lakosságot. Tudjuk, melyek ezek az ipari szektorok különösen a textil ágazat, a csúcstechnológia és a telekommunikáció” – sorolta Dilnur Reyhan, az Európai Ujgur Intézet elnöke.

Az Európai Parlament a Kanadában és az Egyesült Államokban használt eszközökhöz hasonló lehetőségeket kér. Ha egy helyen komoly gyanú merül fel, hogy kényszermunkát alkalmaznak, a cégeknek kell bizonyítaniuk, hogy sem ők, sem a beszállítóik nem élnek ezzel. A Zöld párt nem szereti az óvatosabb megközelítéseket.

„Az Európai Bizottság javaslata az, hogy a tagállami hatóságok vizsgálják ezt meg, miután a szövetségek, szakértők vagy bizonyos cégek figyelmeztették őket. Tehát fennáll a veszélye annak, hogy egy nem túl hatékony rendszert alakítanak ki” – mondta Yannick Jadot, a Zöldek EP-képviselője.

Borítókép: Pixabay/ Free-Photos