Eddig sem volt nehéz zöld programokat találni Budapesten és környékén annak, aki akart, a következő időszak viszont bővelkedik a minőségi eseményekben: zöld fesztiválok, Duna alatt futás, Fenntartható Városok Konferencia, Bartók Feszt, műhelytitkok és kerékpáros programok sora vár ránk többek között. Ajánlónk.

Szeptember 10.: Duplakanyar

Magyarországon egyedülálló módon a Duna alatti alagúton is átsétálhatnak a futóverseny résztvevői. A hosszútávon indulók két országot , három folyót és két hidat érintve megkerülik a Dunakanyart és átfutnak a Duna alatt Visegrád irányából. A Duna Menti Regionális Közmű Zrt. az indulók részére megnyitja a Nagymaros és Visegrád közöttiközműalagutat, amely a Duna medre alatt húzódik.

Szeptember 10.. Váci Zöldfesztivál

A Bagolybükk Egyesület és a Magosfa Alapítvány a város főterén tartja a fesztivált. Többek között helyi termékes vásárral, lekvárversennyel, méz-ízbogozóval, kézműves programokkal, különböző témájú előadásokkal, környezetbarát termékek és szolgáltatások standjaival, Vác természeti értékeinek bemutatásával, civil szervezetek játékos feladataival és koncerttel várják a látogatókat. A fesztivál célja a helyi és környezetkímélő termékek népszerűsítése, a fenntartható életmód lehetőségeinek bemutatása. Ami az előadásokat illeti,

Ádám Szilvia WWF-től a Duna szerepét, élővizeink védelmét, a Dunai szigetek mutatja be, Kádár András a Jane Goodall Intézettől a végveszélyben lévő főemlősöket.

Az is kiderül: okosabb vagy-e, mint egy csimpánz? Továbbá a környezetbarát építkezés, a növényi kommunikáció és a rejtett földalatti hálózat, a örnyezet-, klíma- és gazdabarát kertészkedés, a faápolás is terítékre kerül.

Szeptember 10.: Bornemissza Zöld Civil Piknik

A KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán ökoközösség szervezésében a zöld programokon túl a helyi civil szervezetek is bemutatkoznak, hogy minél több környékbeli és lokálpatrióta egymásra találjon. Tervezett programok többek között:

fecskefészkek kihelyezése, madárodú-barkácsolás, fotókiállítás régi és új kelenföldi fényképekből,

újságírás a helyi Lokálpatrióta szerkesztőjével, teherbicikli bemutató
klímatotó, óriás logico, puzzle és más energiás játékok, fűszer és gabona felismerő, komposztálási tudnivalók, otthonosenergia kiállítás, óriás társasjáték, aszfaltrajzolás, zöldségbábu készítés, előadás városi madarakról, fecskékről.

Szeptember 16.: Fenntartható Városok Konferencia

A Fenntartható Városok elhozza az első települési fenntarthatóságot középpontba helyező országos konferenciát. A projekt megalapításával az volt a cél, hogy a hazai fenntarthatósági diskurzusban egy olyan, szektorokon átívelő platformot teremtsenek, amely elősegíti a városi, települési jó gyakorlatok megosztását, minél szélesebb körben történő elterjedését. A konferencia keretében így

a terület szakértőinek lehetősége nyílik majd kötetlen formában egymás véleményének megismerésére,

valamint tapasztalataik megosztására. Programajánlat: panel-és kerekasztal beszélgetések, interaktív tematikus előadások, üzleti EXPO, Zártkörű szakmai továbbképzés.

Szeptember 17.: Bartók Feszt

Egész napos Civil falu esemény, workshopokkal, gyermekprogramokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, nagy- és kisszínpadi koncertekkel. A közreműködő civil szervezetek: WWF Magyarország; Társaság a Szabadságjogokért; Habitat for Humanity Magyarország; Valyo – Város és Folyó; Magyar Kerékpárosklub; 11_11; Fashion Revolution Hungary; Medence Csoport; KultúrAktív Egyesület; Bartók Boulevard Egyesület; KÉK – Kortárs Építészeti Központ, Humusz Szövetség. A Bartók-negyed kerekasztalnál Barabás Richárd kerületi alpolgármester, Ongjerth Richárd várostervező és Ott Anna művészeti vezető beszélget, a (túl)élhető városokról Dávida Eszter (KÉK), Emődy Barbara (Magyar Kerékpárosklub) és Szilágyi Artúr (WWF). Este Dés László koncertjén Nagy Ervin színművész közreműködik, de mindez a programoknak csupán a töredéke.

Szeptember 17.: Éghajlatváltozások nyomai a földtörténeti régmúltban: élet az ember előtt

Folytatódik a Magyar Természettudományi Múzeum Műhelytitkok!• sorozata, a helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum. Mint a szervezők írják: jelenlegi környezetünk kutatása szorosan összefügg Földünk múltbeli őskörnyezeteinek, biodiverzitásának és az egykori éghajlat változásainak kutatásával. Ezen témák mindegyike szorosan kapcsolódik az őslénytanhoz: a néhány millió évnél idősebb földtörténeti régmúlt klíma- és őskörnyezeti változásairól, az azokat kiváltó okokról kizárólag őslénytani, földtani és geokémiai adatokra támaszkodva alkothatunk képet. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a kontinensek mozgásába, megtapinthatják a klímajelző üledékeket, ősmaradványokkal ismerkedhetnek, emellett kötetlen beszélgetés keretében a földtörténet nagy klímaváltozásainak okairól és következményeiről is beszélgethetünk. A foglalkozást Szives Ottilia főmuzeológus tartja.

Szeptember 22.: Bringázz a suliba! nap

Az Autómentes napon bringázz a Bringázz a munkába! 2022-es kampányának célja, hogy eloszlassa a mindennapi kerékpározással kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket. Egy nagyszabású, pedagógusok, szülők és gyerekek közreműködésével lebonyolított vidám, jó hangulatú reggeli iskolába biciklizéssel szeretnének rávilágítani arra, hogy

a terület szakértőinek lehetősége nyílik majd kötetlen formában egymás véleményének megismerésére,

A Bringázz a suliba! programot a barcelonai bicibusz inspirálta, melynek keretében a gyerekek szervezett módon, csoportosan, előre meghatározott útvonalon és időpontban mennek biciklivel, rollerrel iskolába. 

A bicibusz kísérletet tesz arra, hogy az elmúlt évtizedekben kialakult autós közlekedésre szabott városoktól megpróbáljunk elszakadni: egy barátságosabb város képét rajzolja meg, ahol az embereké a főszerep.

Kiemelt kép: Rácmolnár Milán