Az infláció augusztusban 1,9 százalékponttal gyorsult az előző hónaphoz képest, amit főként az élelmiszerek árindexének emelkedése magyaráz. Az előző hónaphoz képest a maginfláció 2,3 százalékponttal nőtt, amihez legnagyobb mértékben – 1,1 százalékponttal – a feldolgozott élelmiszerek járultak hozzá – állapította meg az augusztusi inflációs folyamatokat kommentálva a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A globális nyersanyag- és energiaár-emelkedés a termékek széles körében érvényesült, így az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított kosár havi árváltozása két százalék volt, ami továbbra is jelentősen meghaladja az elmúlt évekre jellemző áremelkedést.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó MNB által számított mutatók az előző hónaphoz képest emelkedtek. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 2,3 százalékponttal 18,9 százalékosra a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított maginfláció 1,6 százalékponttal 14,2 százalékosra, míg a ritkán változó árú termékek inflációja 1,4 százalékponttal 14,8 százalékosra emelkedett.

 Az élelmiszerek inflációja 33,6 százalékra gyorsult, a termékkörön belül a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek árindexe egyaránt számottevően emelkedett.

Júliushoz képest az élelmiszerek árai 3,4 százalékkal nőttek, míg az elmúlt években az árak mérséklődése jellemezte a termékcsoportot augusztusban – mutatott rá az MNB. A feldolgozott és a feldolgozatlan élelmiszerek esetében az áremelkedés egyaránt széles körben jellemző volt – emelte ki havi elemzésében a jegybank.

Az iparcikkek árai 1,9 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest – szemben a historikusan jellemző 0 százalék körüli augusztusi havi árváltozással, így az iparcikkek éves inflációja 16,4 százalékra emelkedett. A termékkörön belül a tartós és a nem tartós iparcikkek árindexe egyaránt nőtt. A tartós iparcikkek áremelkedése döntően az új személygépkocsik árnövekedéséhez kapcsolódott, míg a nem tartós iparcikkek esetében az áremelkedés széleskörű volt – írták az értékelésben.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal nőttek. Az elmúlt évekre jellemző augusztusi átárazásnál magasabb áremelkedés történt, ami a szolgáltatások széles körében jellemző volt. Az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások (éttermi és étkezési szolgáltatások, büféáruk) inflációja tovább gyorsult. A piaci szolgáltatások éves árindexe 11,1 százalék volt. Az alkohol, dohány termékkör ára júliushoz képest 1,9 százalékkal nőtt. Az árnövekedés hátterében a júliusi jövedékiadó-emelés folytatódó begyűrűzése áll – jegyezte meg az MNB. (MTI)

Borítókép: Pixabay/ stevepb