„Tisztázzuk az elején: a palagáz-kitermelés rendkívüli egészségügyi kockázattal és környezetterheléssel jár. Az aszályos Alföldön akarnak gázkutanként százmillió literes nagyságrendben vizet felhasználva, rétegrepesztéses eljárással gázt bányászni, hozzáadva körülbelül egy tonnányi rákkeltő vegyi anyagot, amely a talajvízbe is átszivároghat és a légkörbe is bekerül” – közölte Facebook-oldalán Tordai Bence.

Gáz van Nyékpusztán! – avagy nem tudja az egyik balkéz, mit csinál a másikTisztázzuk az elején: a palagáz-kitermelés…

Közzétette: Tordai Bence – 2022. szeptember 7., szerda

A Párbeszéd politikus megírta, mindeközben több klímagyilkos üvegházgáz szabadul fel, mint ha szenet bányásznánk és égetnénk. Bónuszként a hidraulikus rétegrepesztéses bányászat durva hanghatásokkal jár, és időnként földrengést is okozhat. Nem csoda, hogy számos európai országban (Németország, Franciaország, Egyesült Királyság stb.) egyszerűen betiltották.

Mint írta, zöld pártként a Párbeszéd is ezt látja kívánatosnak.
„A Fidesz-kormány azonban más állásponton van, és – ahogy megszokhattuk – a békési palagáz-kitermelés ügyében is össze-vissza kommunikál. Egyszerre tettem fel kérdést az illetékes minisztériumnak és adtam be adatigénylést a megyei kormányhivatalhoz, a válaszok pedig homlokegyenest ellentmondanak egymásnak” – zárta Tordai Bence.

Borítókép: Tordai Bence. Fotó: Rácmolnár Milán