A Fővárosi Önkormányzat, az IOM és a UNHCR információs és közösségi teret nyitott az Ukrajnából menekülők számára. Magyarországnak kulcsszerepe van a humanitárius válságra való reagálásban, melyet a fél évvel ezelőtt kirobbant szomszédos orosz-ukrán háború okozott, és ami milliók lakóhelyének elhagyásához vezetett. Azóta több mint 1,2 millió menekült és harmadik országbeli állampolgár lépte át a magyar-ukrán határt.

Erre válaszul a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM-UN Migration) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve közösen létrehozta a Budapest segít! Információs és Közösségi Központot. A központ segíti az ukrajnai háború elől menekülők hozzáférését a kulcsfontosságú információkhoz és segítségnyújtási szolgáltatásokhoz. Az iroda olyan biztonságos helyet teremt, ahol a Magyarországra érkezők találkozhatnak egymással és a helyi budapesti közösséggel.

A központ ad otthont az integrációra és a segítségnyújtásra fókuszáló közösségi rendezvényeknek is, beleértve a magyar nyelvű órákat és a kora gyermekkori fejlődés támogatását.

„Közös küldetésünk az Ukrajnából menekülők segítése és támogatása, fő célunk pedig az, hogy minél több kiszolgáltatott emberhez eljussunk” – mondta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az IOM-UNHCR által közösen működtetett Információs és Közösségi Központ ünnepélyes megnyitóján, szeptember 5-én.

„Az IOM és a UNHCR közötti együttműködés alapvető fontosságú a migrációs áramlások kezelésében” – mondta Bagaméri Dániel, az IOM magyarországi képviseletének vezetője. „Célunk, hogy életmentő segítséget nyújtsunk, valamint biztosítsuk az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférést a leginkább sérülékeny személyek számára, beleértve a menekülteket és a harmadik országbeli állampolgárokat, valamint a kiszolgáltatott személyeket. A naprakész információk elérhetősége is a legfontosabb szükségletek közé tartozik. A Nyugati pályaudvar Info Pontjával és az IOM hotline vonalával együtt ez az új helyszín segít abban, hogy az Ukrajnából menekülők még szélesebb körét érjük el” – tette hozzá.

„Ez a központ nemcsak tájékoztatást ad az ukrán menekültek jogairól és lehetőségeiről, hanem segíti őket a magyar nyelv elsajátításában is” – emelte ki Muriel Tschopp, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regionális operatív vezetője. „Azt akarjuk, hogy ez a központ egyfajta új otthon legyen, közösséget építsen. Kulturális- és egyéb közösségi eseményeken keresztül azt szeretnénk, ha ez a hely hidat képezne az ukrán menekültek és a magyarok között. Reméljük, hogy ebben a központban sok új barátság születik majd” – tette hozzá.

A Budapest segít! Információs és Közösségi Központ a Deák Ferenc tér közelében hétfőtől szombatig tart nyitva. A magyarországi IOM és a Fővárosi Önkormányzat 2022. májusában együttműködési megállapodást írt alá az Ukrajnából Magyarországra érkező ukrán menekültek és harmadik országbeli állampolgárok azonnali, valamint közép- és hosszútávú támogatásáról. Az IOM Magyarország az önkormányzattal együttműködve már korábban is működtetett Info Pontot a Nyugati pályaudvaron, hogy tájékoztatást és azonnali segítséget nyújtson az Ukrajnából menekülők számára.

A regionális ukrajnai válaszlépés részeként a szervezet egyéni tanácsadást is kínál a rászorulóknak, köztük harmadik országbeli állampolgároknak, és szükségleteiknek megfelelően közép- és hosszú távú megoldásokat kínál egészségügyi, védelmi, lakhatási, víz- és higiéniai területen is.

A UNHCR szorosan együttműködik a magyar kormány illetékeseivel a menedékkérők támogatása érdekében, miközben együttműködést folytat az állami szervezetekkel (beleértve a helyi és önkormányzati hatóságokat, az ENSZ-ügynökségeket), a humanitárius partnerekkel, a civil társadalmi szervezetekkel és más releváns érdekelt felekkel, akik segítséget nyújthatnak a védelmet keresőknek. A UNHCR vezeti és koordinálja a Menekültügyi Koordinációs Fórumot (RCF) országos szinten Magyarországon, a szervezet célja, hogy biztosítsa a megfelelő válaszlépéseket a meglévő kormányzati struktúrákon belül, valamint kapcsolatot teremtsen az ügynökségközi partnerek, civil szervezetek, önkéntesek és más érdekelt felek között.

Borítókép: Ukrán zászló. Fotó: geralt/Pixabay