„Terézváros képviselő-testülete ma a javaslatomra elfogadta, hogy az önkormányzat tulajdonában álló cégekben havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítsunk a dysmenorrheás nőknek” – jelentette be Facebook-oldalán a kerület polgármestere, Soproni Tamás.

Kiemelte, a menstruáció nem gyengeség, nem lehet stigmatizálni, nem lehet elvárni, hogy „dobj be két algoflexet meg nospát, szorítsd össze a fogadat, és végezd a munkádat”.

„Nem lehet hatékony munkavégzést várni attól, aki akár a katedra mögött állva, a számítógépnél ülve vagy a gyártósor mellett fájdalomtól szenved. Márpedig jelenleg a jogalkotás nem vesz tudomást ezekről a nőkről”

– közölte a politikus.

Aláhúzta, ezek tudatában vezeti be most a Terézváros az önkormányzati cégeknél azt a lehetőséget, hogy a nők,  akiket a dysmenorrheától szenvednek,  havonta egy extra, fizetett szabadnapot vehessenek ki. Mint kifejtette, a szabadság nem alanyi jogon jár majd, hanem a közelmúltban elfogadott spanyol szabályozáshoz hasonlóan orvosi igazolást kell beszerezni a nőknek arról, hogy a menstruáció időszaka alatt erős fájdalmakat élnek át.

A jogosultságot kétévente kell majd felülvizsgálni.

„Az Alaptörvényben rögzített felterjesztési jogunkkal élve a foglalkoztatáspolitikáért felelős Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordulunk, hogy indítson jogalkotási folyamatot, melynek végén az Országgyűlés törvénybe iktathatja a menstruációs szabadságot” – közölte a polgármester.

Borítókép: Fájdalom. Fotó: Pixabay/StockSnap