A magyar társadalom elsöprő többsége elutasítja, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet. Ez derül ki a Greenpeace Magyarország megrendelésére, a Policy Solutions és a ZRI Závecz Research által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. A kormány augusztus 4-én hozott botrányos tűzifarendeletét ugyan kozmetikázta egy későbbi miniszteri utasítás, de valójában a kormányrendelet, amely lehetőséget ad erdeink pusztítására és kiárusítására, még mindig érvényben van.

A Greenpeace ezért továbbra is az emberek akaratát semmibe vevő tűzifarendelet visszavonását követeli.

A magyar lakosság túlnyomó többsége nem akarja, hogy tűzifává apríthassák értékes erdeinket. Határozottan elutasítják, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet, helyette az erdők védelmét, más megújuló energiaforrások használatát és energiahatékonysági lépéseket akarnak. Az emberek most már a saját szemükkel látják a természetpusztítás és a klímaválság következményeit. Nem szeretnének egy elsivatagosodott, tönkretett országban élni. Azt akarják, hogy a döntéshozók szigorúan óvják erdeinket, az energiaválságot pedig ne tűzifával, hanem XXI. századi módszerekkel, nap-, szél, és geotermikus energiával, valamint az energiahatékonyság növelésével kezeljék – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányának felelőse.

A zöldszervezet reprezentatív, 500 fős közvélemény-kutatása1  alapján egyértelmű, hogy a magyarok többsége elutasítja a tűzifarendeletet. A válaszadók közel kétharmada (63 százalék) nem tartja elfogadhatónak a fakitermelés eddigi korlátozásainak eltörlését az energia-veszélyhelyzetre hivatkozva, és csupán minden ötödik ember (22 százalék) mondta azt, hogy szerinte ezzel az intézkedéssel kezelhetők lesznek a jelenlegi energiaellátási problémák.

A megkérdezettek 15 százaléka nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani az intézkedéssel kapcsolatban.

A magyarok többsége már jóval azelőtt, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, tisztában volt azzal, hogy a legjobb energia a fel nem használt energia. Egy korábbi, 2021. őszén készült felmérés2 megmutatja: a lakosság (87 százalék) azt szeretné, hogy a magyar kormány nagymértékben, pénzügyileg is ösztönözze a lakóingatlanok energetikai felújítását, hogy a lakások energiafelhasználása számottevően csökkenjen.

A jó irány az lenne, hogy a pazarlás megszüntetése után fennmaradó energiaigényt olyan megújuló erőforrásokkal fedezzük, mint a szél-, a napenergia, vagy a geotermikus energia − ott, ahol ez megvalósítható. A kormánynak az óriási kárt okozó kapkodás helyett inkább ezekre kellene, illetve kellett volna már korábban is az EU-s és a hazai forrásokat felhasználni − olyan energiaellátásra, amely hosszú távon is megoldást jelent.

Az erdők komplex rendszerek, amelyek élőlények ezreinek adnak otthont és mérséklik a klímaváltozás hatásait azáltal, hogy óriási mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, árnyékolnak, párásítanak, hűsítenek és nem mellesleg oxigént termelnek számunkra. Az emberek többsége már felismerte, hogy az erdők sokkal többet érnek, mint a belőlük kivehető tűzifa. Ideje, hogy a döntéshozók is így tegyenek, és ennek megfelelően cselekedjenek. A Greenpeace Magyarország ezért továbbra is fenntartja a követelését, hogy azonnal vonják vissza az emberek akaratát és érdekeit semmibe vevő, pusztító kormányrendeletet, és védjék meg minden eszközzel hazánk természeti értékeit!

Még lehetőség se legyen arra, hogy értékes erdőknek, tölgyeseknek, bükkösöknek, folyóparti ligeterdőknek essenek neki a veszélyhelyzetre hivatkozva − hiszen a tarvágást tiltó miniszteri utasítás nem vonatkozik magánerdőkre és a vízügy által kezelt erdőkre sem, és az továbbra sem írja felül a még mindig érvényben lévő, augusztus elején hozott kormányrendeletet. Az előttünk álló tél megoldása mindannyiunk érdeke, azonban a tűzifaigény a szakértők szerint is kielégíthető lenne a gazdasági.

Borítókép: Ne vágj ki minden fát. Tüntetés az erdőirtás ellen. Fotó: Cseh Tamás