Megkezdődött a gímszarvas bikák bőgése Európa legnagyobb összefüggő erdejében. A Gemenc Zrt. által szervezett „Igazi szarvasbőgés-hallgató túrákon” bárki megcsodálhatja a szerelmes bikák évenként csak ebben az időszakban hallható különleges nászdalát úgy, hogy közben nem zavarja a vadállományt. 2022. szeptember 10-ig pénteken és szombaton várja az erdőgazdaság a természet után érdeklődőket – közölte a Zrt.

Felkészült szakemberek és túravezetők várják a szarvasok nászát hirdető gímbikák különleges bőgése után érdeklődőket. A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről 18:30-kor indulnak a túrák. A kalandra vágyók azonban először, 17:00-kor a „Gímvallatás” elnevezésű programon hullajtott agancs és bőgőkürt bemutatón vesznek részt. Itt választ kaphatnak például arra a kérdésre, hogy mit olvashat ki a szakember a hullajtott agancsokból, vagy hányféle bőgő hangot hallhatunk az erdőben, és arról is, hogyan élnek a gímszarvasok. Az elmúlt években gyűjtött legérdekesebb hullajtott agancsok is megtekinthetők lesznek és a bőgőkürt sem marad néma. Ezt követően 17:40-kor a „Legenda és valóság – A gemenci csodaszarvas” című interaktív kiállítást tekintik meg a résztvevők.

18:30-kor indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb” erdőrészletébe, ahol megtapasztalhatják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után várhatóan 20:30 körül érkeznek vissza a túrázók a kiinduló állomásra.

A túrákon való részvételt gyerekek részére az erdőgazdaság általában nem ajánlja, hiszen ezek az események több órásak és csak akkor eredményesek, ha a látogatók végig csendben figyelnek. A Gemenc Zrt. ugyanakkor fontosnak tartja a természet megszerettetését, megismertetését és a természetvédelmi szemléletformálást, ezért egy alkalommal, 2022. szeptember 10-én külön a gyermekeknek szánt túrát szervez az erdei vasút egyik megállójánál, Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket. körében.

Borítókép: Almási_István