A Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett közösségi költségvetés egy olyan lehetőség, amelynek keretein belül a budapesti városvezetés egy meghatározott összeg, jelen esetben 1 milliárd forint felhasználásáról,  a város lakóinak aktív bevonásával dönt.

Mint a Járókelő írja: a program lényege, hogy a lakosság ötleteket adhat be, javaslatot tehet arra, hogy hogyan tenne egy utcát, területet élhetőbbé, izgalmasabbá, vonzóbbá. A javaslatokat a Budapesti Integrált Településfejlesztési Stratégia alapján három tematikus kategóriába sorolják: Zöld Budapest, Esélyteremtő Budapest, Nyitott Budapest.

Ezek a beavatkozások a becsült költségvetéseik mértékétől függően kis ötlet vagy nagy ötlet kategóriába kerülnek. Jelenleg a közösségi költségvetés második fázisa, a szavazás zajlik. Ez azt jelenti, hogy

a beadott 49 ötlet közül minden kategóriában egy kis és egy nagy ötletet választhatunk, amelyeknek a megvalósulását a legszívesebben látnánk.

A zöld, gyalogos-, és kerékpárosbarát városért küzdő civilek oldalán is megismerhetjük a konkrét ötleteket. Úgy tudjuk, e célok szempontjából a leghatásosabb ügyek, amelyek bekerülése kérdéses: a Szent Istvan körúton hianyzó kerékpáros szakasz megépülése, az új gyalogatkelők, a fedett lakótelepi kerékpártárolók és az aktív közlekedős app.

Kiemelt kép: Rácmolmán Milán