A hosszú heteken át tartó pusztító aszály a Kárpát-medencében is drámai átalakulást hozott a mezőgazdaságban, a tájképben, tavaink és folyóink életében, az amúgy is ezer sebtől szenvedő Kelet-Afrikában viszont európaiként szinte felfoghatatlan szenvedést okozott. Már a nyár elején riasztó képet festett az ENSZ a fekete kontinensen zajló folyamatokról, a nyár végére ehhez képest is sokat romlott a helyzet.

Júniusra az Afrika keleti részét sújtó aszályok miatt több mint egymillió ember vált földönfutóvá. Az elsivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja alkalmából kiadott akkori közleményben, amelyet itthon a távirati iroda nyomán többek között az Euronews közölt, az ENSZ beszámolt arról, hogy Afrika keleti térségében mintegy 12 millió embernek nincs hozzáférése elegendő tiszta vízhez. Milliók kényszerültek otthonuk elhagyására, stabil élelemforrás után kutatva, különösen Etiópiában, Kenyában és Szomáliában.

Már akkor, júniusban 18 és fél millió ember küzdött súlyos élelmezési válsággal a térségben. Csak Szomáliában több mint 200 ezer embernek kellett „végzetes éhezéssel” szembenéznie.

Az ENSZ humanitárius partnerei idén közel 8 millió embernek tudtak segítséget nyújtani az említett országokban, de a szervezet úgy fogalmazott:

Égető szükségünk van több anyagi támogatásra, hogy életeket menthessünk, és megakadályozzuk az éhhalált a következő hónapokban.

Az ENSZ Világélelmezési Programja adományok híján kénytelen volt ekkor szűkíteni azok körét Dél-Szudánban, akiket élelemadagokkal segíthettek.

A nyár végére, ahogyan azt várni lehetett, még embertelenebbé vált a helyzet. Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF e hét elején azt közölte:

Legalább tízmillió gyereket fenyeget az aszály Afrika szarvának országaiban, az utóbbi két hónapban 40 százalékkal ugrott meg az alultápláltságtól és ívóvízhiánytól szenvedő gyerekek száma.

Mint az Euronewson olvasható: az UNICEF szerint közel kétmillió gyermek szorul sürgős egészségügyi ellátásra súlyos alultápláltság miatt Kenyában, Etiópiában és Szomáliában. Szomália, Etiópia, Eritrea és Dzsibuti negyven éve nem tapasztalt aszállyal küzd.

Emberek százezrei voltak kénytelenek a már három éve tartó szárazság miatt elhagyni otthonukat, s emiatt sürgősen humanitárius segítségre szorulnak. Mohamed M. Fall, az UNICEF kelet- és dél-afrikai térségért felelős igazgatója úgy nyilatkozott:

Ha most nem cselekszünk, néhány héten belül jelentősen meg fog emelkedni a gyermekek halálozási aránya. Cselekednünk kell, a fiatalok életének és gyermekkorának megmentése érdekében. A gyerekek elveszítik otthonukat, az iskolába járás lehetőségét és jogukat arra, hogy biztonságban nőhessenek fel. Megérdemelnék, hogy a világ rájuk is figyeljen.

Afrika szarvának országai ráadásul fokozottan ki vannak téve az ukrajnai háború gazdasági hatásainak, különösen a gabonaszállítmányok akadozása miatt.

Kiemelt kép: Pixabay