„A tegnapi napon eddig példátlan bozót- és erdőtűz pusztított Pécsett, a Mecsekben. Az okozott anyagi, erkölcsi és természeti kár egyelőre felmérhetetlen. A szomorú tragédia pontosan rámutat arra, hogy a határtalan emberi felelőtlenség mellett milyen, eddig nem látható kihívásokkal kell szembenéznie az ország lakosságának” – közölte a Párbeszéd.

Mint írták, hosszú évek óta hangsúlyozzák, hogy a klímaváltozás következményeire nemcsak felkészülnünk kell, de a kiváltó okok mérséklésével is csökkentenünk kell a kockázatokat.

„A természeti környezetünk sérülékenysége, az előre kiszámíthatatlan katasztrófák kockázata már nemcsak egy negatív jövőkép, hanem napjaink kegyetlen valósága. A Párbeszéd ezért küzd a kormány vállalhatatlan, a profitot mindenek elé helyező, a környezet- és természetvédelmet ostoba módon semmibe vevő intézkedései ellen.

Ha kell, megvédünk minden feleslegesen pusztulásra ítélt fát, ha kell, tiltakozunk az országos tűzgyújtási tilalom alatt megrendezendő, pénzzabáló tűzijáték megrendezése ellen.

Felemeljük a szavunkat minden, az épített és természeti környezetet romboló, a jövőnk biztonságát veszélyeztető beruházás ellen! Megvédjük a természeti értékeinket, a tavainkat, a folyóinkat, az erdő- és termőterületeinket, a városi zöldfelületeinket” – hangsúlyozta bejegyzésében a zöld párt.

Mecseki erdőtűz. Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Kiemelték, remélik, hogy a pécsi és baranyai hivatásos és civil szervezetek példátlan összefogásával sikerül úrrá lennünk a tegnapi pusztító tűzeseten, a kármentesítési munkálatok ugyanis még mindig folynak.

„Köszönjük a Katasztrófavédelem, a Mecsekerdő Zrt., a Tettye Forrásház Zrt., a rendőrség, a mentők, a Magyar Honvédség, a civilek és minden közreműködő szervezet hősies küzdelmét!” – zárul a poszt.