Az áramfogyasztás önkéntes korlátozására kérte Kalifornia lakosságát az állam legjelentősebb áramhálózatának üzemeltetője, miután újabb hőhullám érte el az Egyesült Államok legnyugatibb államait.

A Kaliforniai Független Rendszerüzemeltető riasztásában arra kérte az embereket, hogy szerda délután 4 és este 9 óra között szorítsák a minimálisra az áram felhasználását annak érdekében, hogy megőrizzék a hálózat működőképességét. A szervezet a légkondicionálók használatának csökkentését kérte, illetve hogy a helyiségek hőmérsékletét ne hűtsék 25 fok alá, valamint hogy kerüljék az egyéb nagy teljesítményű berendezések használatát, és ahol lehetséges, kapcsolják le a villanyt.

A hőségben rendszerint növekszik az áramfogyasztás.

A figyelmeztetés azért a délutáni, esti órákra vonatkozik, mert naplementekor a naperőművek termelése már kiesik, ami csökkenti a rendelkezésre álló áram mennyiségét.

Kaliforniában az előrejelzés szerint több helyen ismét 40 foknál is melegebb lesz, igaz, a partvidéken ennél jóval kellemesebb időre, 25 fok körüli hőmérsékletre számítanak. (MTI)

A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay/Sztrapacska74