„Igenis van rá példa, hogy egy kormány úgy dönt, nem rendezi meg a tűzijátékot: ez történt a koronavírus-járvány idején, és lám, nem dőlt össze a világ. Most ugyancsak válságos helyzetben vagyunk” – közöle a Párbeszéd.

Az ellenzéki párt közleményében hangsúlyozta, háború zajlik a szomszédunkban, negatív csúcsokat dönt az aszály, a szárazság, rekordmagasak az élelmiszerárak, elszabadult az infláció, a lelepleződött rezsihazugság a magyar családok eddigi szűkös megélhetését is romba dönti, jön a családokra amúgy is hatalmas terheket rovó tanévkezdés.

A Párbeszéd követeli, hogy a kormány ne rendezze meg a tűzijátékot, és fordítsa embertársainkra a milliárdokat!

A számok világosan megmutatják, hogy Magyarországon sokkal súlyosabb a válság, mint Európa jelentős részében. A globális krízisek mellé 12 évnyi elhibázott gazdaságpolitika társul, amelynek során az Orbán-kormány úgy szórta a pénzt a saját klientúrája gazdagítására, a kevesek jólétére, hogy most, amikor nehéz helyzetbe került az ország, kong az államkassza, a javakban nem bővelkedő többséget, azaz a lakosságot pedig tovább sarcolja a kormány. Az új kenyér ünnepén az 1000 forintos kenyérár réme fenyeget – és mi jöhet még? A magyar emberek milliói már nem tudják tovább húzni a nadrágszíjat, nincs mit lehúzniuk a bevásárlólistából. Magyarországon eddig is tömegek éltek/élnek a létminimum alatt, ezt tovább fokozni embertelenség.

„Nem számítunk arra, hogy Orbán Viktor és a Fidesz hirtelen kedvenc témájává teszi a szociálpolitikát; hogy egyik napról a másikra kifejlődik bennük az empátia és a szolidaritás érzése. De egy szimbolikus gesztust feltétlenül érdemes lenne tenni. Megmutatni, hogy egy ilyen súlyos gazdasági, biztonsági és ökológiai válság kellős közepén nem lehet más a prioritás, csak az emberek megsegítése” – írták.

Bőven van helye másutt azoknak a súlyos tízmilliárdoknak, amelyeket Orbánék ellőnek tűzijátékra és légiparádéra. A magyar családok többségének rendkívül sokat jelentene akár minimális segítség is. Miért ne lehetne ebben az évben ezt „ünnepelni”?

Miért ne lehetne végre szolidárisnak lenni, és az alkalmi pénzszórás helyett adni a rászorulóknak; azoknak, akiknek fogalmuk sincs, hogyan fizetik ki a gáz- és az áramszámlát, a gyerek iskolatáskáját, akik gyomorgörccsel várják a hónap végét?

A párt szerint augusztus 20-án este 10-kor jobb lenne arra gondolni, hogy – megannyi, racionálisan gondolkodó magyar város polgármesteréhez hasonlóan – az ország vezetői is megértették: van olyan helyzet, amikor nemet kell mondani, amikor egy félórás, pénzszóró, korántsem mellesleg környezetszennyező esemény forrásait magyar emberek mindennapi gondjainak enyhítésére kell fordítani. Nyilván nem lehet a válság költségeit kigazdálkodni ebből a pénzből, de igenis lehet(ne) azt az üzenetet küldeni: szolidárisak vagyunk, gondolunk nehéz helyzetben lévő honfitársainkra, hiszen épp azt ünnepeljük, hogy összetartozunk!

Borítókép: Pixabay/newsong