Amennyire közismert, hogy az oroszlán mennyire veszélyeztetett fajnak számít, így a megmaradt példányok méltán kaptak saját világnapot augusztus 10-ei dátummal, annyira hiányzik a köztudatból, hogy Afrika mellett Ázsiában is élnek, még kisebb példányszámmal, még inkább a kihalás szélén járva. E jeles napon így hadd hívjuk fel külön a figyelmet, a Panthera leo persica nevű alfajra, amelyet ázsiai, indiai és perzsa oroszlánnak is neveznek.

A XIX. századig Törökországtól (illetve az ókori Görögországtól) az Arab-félszigeten és Pakisztánon át egészen Közép-Indiáig éltek, mára azonban az észak-nyugat indiai Gir Nemzeti Parkba szorult vissza néhány száz megmaradt képviselőjük.

Értelemszerűen a Természetvédelmi Világszövetség vörös listájára kerültek, 2010 után viszont egy évtized alatt sikerült egyértelmű gyarapodást elérni az állományukban. 2015-ben 523 egyedet, 2020-ban már 674-et számolhattak össze. Szerényebb sörényt, de nagyobb farkbojtot és bolyhosabb bundát viselnek általában, mint afrikai társaik, miközben 3 méteres példányt is feljegyeztek már. Az Európai Fajmegmentő Program is megmozdult értük, állatkerti egyedek hazánkban Debrenenbe és Budapestre kerültek.

Ha már érintettük Afrikát, érdemes visszakanyarodnunk az oroszlánok legutóbbi világnapjához, hogy megismerjük, miféle veszélyek leselkednek rájuk páldául Kenyában, vagyis abban az országban, amelyhez talán a legjobban kötjük őket. Az éghajlatváltozás és az emberi tevékenység tizedelte meg drámaian őket, mint Shadrack Ngene, a Kenyai Vadvédelmi Szervezet fajmegőrzésért felelős vezetője az Africanewsnak és az Euronewsnak nyilatkozta:

Az emberek olyan területeken telepedtek le és kezdtek el gazdálkodni, ahol korábban oroszlánok éltek – az emberi populáció növekedése miatt pedig egyre kevesebb a zsákmányállat is. Ezért az oroszlánok alternatív élelmet keresnek, amelyek többnyire a haszonállatok, ez pedig konfliktust generál az emberek és az oroszlánok között.

Mint a portál írja: az utóbbi években a szárazság miatt is rengeteg zsákmányállat pusztult el, ami az oroszlánok tömeges pusztulásához is hozzájárult, 2018-ban ellenben az árvizek ölték az oroszlánokat a Nairobi Nemzeti Parkban, többek között tizennégy kölyök életét követelve.

Az afrikai oroszlán is a Természetvédelmi Világszövetség vörös listájának tagja, a kenyai oroszlánpopuláció 2008-ban érte el a mélypontot, akkor kevesebb mint kétezer oroszlán élt az országban. Mára 2600-an növekedett a számuk, ami még mindig nagyon kevés.  

Kiemelt kép: ázsiai kölyökoroszlán. Forrás: Wikipedia Commons