Árvíz miatt lezárták a Halál-völgyét

A rekordközeli esőzés okozta villámárvíz miatt közel ezer ember rekedt a kaliforniai Halál-völgyben a Death Valley Nemzeti Parkban, amelyet le kellett zárni – vette észre a hírt a Greenfo.hu

 A Föld egyik legforróbb, legszárazabb helyén a látogatók és a nemzeti park munkatársainak mintegy 60 autóját temette be a néhol egyméteres törmelék és uszadék a nemzeti park központjánál álló történelmi luxusszállodánál, Furnace Creek településen, a nevadai határ közelében – közölte a parkőrség.

https://www.youtube.com/watch?v=KCww02FxL8Q

Mintegy ötszáz látogató és a park ugyanennyi munkatársa rekedt a nemzeti park területén, mivel minden ki- és bevezető utat lezártak. Az árvíz miatt a Cow Creek térségét ellátó szennyvíztisztító központot is le kellett állítani.

A villámárvizet a Furnace Creeket két napja elérő 37 milliméteres záporeső okozta, amely csak 2 milliméterrel marad el az 1988-ban egy nap alatt lehullott csapadékrekordtól. A Death Valley Nemzeti Parkban átlagosan egy év alatt szokott 56 milliméter eső hullani, és ezzel Észak-Amerika legszárazabb helyének számít, Furnace Creekben mérték a legmagasabb hőmérsékletet valaha a földön: 56,7 Celsius fokot.

A monszunszerű esőzések miatti villámárvizek természetesnek számítanak a Death Valley Nemzeti Parkban, de a most tapasztalt erejű villámárvízhez hasonló utoljára 2004 augusztusában csapott le a Halál-völgyre, ami miatt 10 napra le kellett zárni a nemzeti park útjait, és két személy életét is a vesztette, amikor az árvíz elsodorta gépkocsijukat.

A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay/Joshua_seajw92

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére