Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján egyszerűbbé válik a tűzifa kitermelése. A fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan – jogszabályban vagy hatósági döntésben – megállapított korlátozást nem kell alkalmazni. Védett természeti területen területen nem lesz szükséges fafajcserés szerkezetváltást végezni, és az erdőfelújítás természetes úton is elvégezhető, de többek közt nem kell majd alkalmazni az őshonos fajoknál kötelező fokozatos felújító vágást, szálalást, és szálaló vágást.

Lehetővé válik a tarvágás például az olyan erdőkben, amelyekben az idegenhonos és az erdészeti tájidegen fafaj(ok) elegyaránya nem több 20 százaléknál, intenzíven terjedő fafaj pedig legfeljebb csak szálanként fordul elő.

Az állami tulajdonú erdőben is csak ajánlás a vágásérettségi kor,

gyorsan növő fafajoknál tíz, lassan növőknél húsz évvel a vágásérettség előtt is kitermelhető a fa. Mostantól az állami erdészeteknek az erdőtervben nem szereplő fakitermelésre elég a felelős miniszter engedélye, azt 21 helyett elég 8 nappal a bejelenteni a az erdészeti hatóságnak, amelynek 3 napja lesz az állásfoglalásra.

A törvény mellékletében felsorolt állami erdészetek által az erdőgazdálkodáshoz szükséges és földmunkával járó közelítőnyom-hálózat hatósági engedély nélkül alakítható ki.

Kiemelt kép: Rácmolnár Milán