Rendszerszinten kell megújítani a víz- és tájgazdálkodást – jelentette ki a Párbeszéd szóvivője. Barabás Richárd csütörtöki, budapesti, de online is közvetített sajtótájékoztatóján Nagy István agrárminiszter felelősségének nevezte, hogy a mezőgazdaság az elmúlt években nem készült fel megfelelően az olyan helyzetekre, mint például az aszály. A háborús helyzet miatt amúgy is egy súlyos élelmiszerkrízis előtt áll az ország, az aszály pedig akár egymillió hektár termőterületet is veszélyeztethet – közölte a politikus.

A hektáronkénti kártérítés nem kompenzálja megfelelő mértékben a gazdákat és a kistermelőket, ráadásul a vízgazdálkodási gyakorlat sem megfelelő – jelentette ki az újbudai alpolgármester.

Valódi erdőtelepítésekkel fokozni lehet egy terület vízmegtartó képességét – hangsúlyozta Barabás Richárd, aki a természetes vízbázisok erősítését és a vízkivételi engedélyek felülvizsgálatát is kérte.      Az agrártárca idén mennyit fordít öntözésre és a kormány mikor fogja folytatni a vízvisszatartással foglalkozó projekteket? – firtatta a politikus.

A borítókép illusztráció. Forrás: Pixabay/corgaasbeek