Rolling Stonesnak nevezte angolul Őexcellenciája Ganga Tsengiwe, a Dél-afrikai Köztársaság nagykövete azokat a tekintélyes kőgolyókat, amelyek a héten átadott Nelson Mandela Parkban láthatóak, a Gellért-hegy oldalában, a Filozófusok kertje és a Hegyalja út között. A tíz gördülő kő pedig tíz érzelmet jelent, amelyek szorosan kötődtek Dél-Afrika első feketebőrű elnökéhez.

„Ragaszkodunk ahhoz az álomhoz, amelyet az ő elnöksége az egész világnak jelentett”

– mondta a megnyitó ünnepségen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármester, majd a honlapunknak adott interjúban hozzátette:

„Majdnem harminc évig élt börtönben egy apartheid rendszerben, mégis amikor kiszabadult, nem a revansot kereste, nem gyűlölet vezette, hanem próbált békét teremteni a saját hazájában. Egykori ellenfelét, ellenségét, politikai riválisát kérte fel alelnöknek.”

Az aktualitásról szólva úgy fogalmazott: a magyar közéletben nagyon ritka az elfogadás, az egymásra való odafigyelés. Most egy befelé nézésre, elmélkedésre alkalmas tér alakult ki. Úgy véli:

„Senki sem születik úgy, hogy gyűlöl. De ahogy az ember képes a gyűlöletet elsajátítani, úgy képes a szeretetet is.”

A Nelson Mandela park lett Budapest első állandó land art alkotása a Főpolgármesteri Hivatal honlapunkoz eljuttatott közleménye szerint. A land art alkotások olyan szabadtéri, monumentális, sokszor ideiglenes installációk, amelyek nem csak alkalmazkodnak a környezeti adottságokhoz, hanem az alkotás szerves részévé teszik a természetet. A Nelson Mandela emlékhely koncepcióját alapjaiban határozzák meg a lejtésviszonyok és a növényzet elhelyezkedése. 

Az alkotók szándéka szerint a névtelen domboldal ezzel többletjelentést, egyedi karaktert kap, a környék új látványossága, találkozóhelye lehet, miközben megmarad értékes zöldfelületnek. Mint írják:

„Az emlékpark Nelson Mandela életművének fő üzenetét idézi fel: a megbékélés és megbocsátás útját. A parkban található tíz gömb a megbocsátás hosszú folyamatát szimbolizálja. Ahogyan az érzelmek átjárják az embert, úgy görögnek le a nehéz golyók a rézsűn, nyomot hagyva maguk mögött. A félúton megálló gömbök az érzelmi út egy-egy pillanatát jelenítik meg, közöttük sétálva a látogató átélheti ezeket az érzéseket és eljuthat a saját békéjéhez. A társadalomnak békére van szüksége, akkor tud épülni. ”  

Nelson Mandela nyomán úgy fogalmaznak:

„A megbocsátás a leghatásosabb fegyver, felszabadítja a lelket, s elűzi a félelmet.”

A tíz érzelem magyar, angol, illetve xhosza nyelven, Mandela anyanyelvén olvasható a gömbökön. Ezek: megbocsátás, szeretet, elfogadás, békesség, összefogás, remény, együttérzés, nyugalom, elengedés, harmónia.

Kiemelt kép és videó: Cseh Tamás