A Párbeszéd Parlament mögötti parkban helyet kapó csütörtöki sajtótájékoztatóján felszólalt Barabás Richárd, a XI. kerület önkormányzati képviselője, a Zöld Front mozgalom alapítója és a Párbeszéd szóvivője és kifejtette a párt álláspontját az augusztus 20-i tűzijátékkal kapcsolatban.

Megerősítette, hogy a párt korábban közérdekű adatigényléssel fordult a Magyar Turisztikai Ügynökséghez a tűzijáték költségeit illetően, ennek folyományaképpen a Magyar Turisztikai Ügynökség tíz évre titkosította a vonatkozó szerződéseket. Kiemelte azt is, hogy a Fidesz média-felületein az idei augusztus 20-ai tűzijáték, mint Európa egyik legnagyobbjának szánt tűzijáték jelent meg.

,,Mi azt gondoljuk, hogy persze, nagyon fontos az, hogy ünnepeljünk. Nagyon fontos az, hogy az állami ünnepeinkre közösen tudjunk emlékezni és a nehéz időkben is megtaláljuk annak a módját, hogy tudjunk szórakozni. Tehát a Párbeszéd nem a közös öröm ellen van. De a tűzijáték ellen azért lenne egy-két szavunk és érdemesnek tartjuk megfontolni, hogy idén ne tartsunk tűzijátékot, különösen ne ennyi pénzért.”

Barabás Richárd kifejtette, hogy a tavalyi (infláció előtti) tűzijáték árából (12 milliárd forintból) kiindulva, ez az összeg rengeteg más humanitárius célra ráfordítható lenne.

,,Például minden egyes pedagógusnak, csak 12 milliárd forintból egyszer 80 ezer forintos segítséget lehetne biztosítani, ami ezekben az időkben a pedagógustársadalomnak, 150 ezer embernek hatalmas segítség volna."

Kifejtette, hogy a katás vállalkozókat és a rezsit érintő törvény sem ágyaz meg gondolati értelemben egy ilyen döntésnek. Pozitív példaként említett számos kormánypárti és ellenzéki vezetésű várost, amelyek a koronavírus gazdasági hatásai miatt elhatárolódtak az augusztus 20.-ai tűzijáték megrendezésétől, mint Miskolc, Ózd, Pásztó, Pécs, Salgótarján, Siófok, Solt Sümeg Szentes, Székesfehérvár, Szombathely vagy Tapolca.

,,Összefoglalva a Párbeszéd nagyon fontosnak tartja a közös állami ünnepségeinket, de ennél még fontosabbnak tartja, hogy ilyen válságos időszakban is támogassuk az embertársainkat, támogassuk azokat, akik nehéz helyzetben vannak, például a pedagógusokat. Természetesen a nemzeti adat és információbiztonság hivatalához fogunk fordulni panasz ügyében (ahogy Rogán Antal kancelláriaminisztériumához is).” zárta le sajtótájékoztatóját Barabás Richárd.

Kiemelt kép: Barabás Richárd