Itt a nyár, dübörögnek a partik, élvezzük az életet – és persze fogyasztunk. A fesztiválok sajnálatos velejárója a zöldterületek amortizációja, a növényzet károsítása, a sok műanyag és a temérdek szemét. Néhány tipp, hogyan lehet egy fesztivál környezettudatos és mit tehetsz te ezért.

A zenei és művészeti fesztiválok között az egyik legnagyobb a Rio de Janeiro fesztivál, melyen a Covid előtt akár tízmillióan is megfordultak. De ha csak a hazai fesztiválokat nézzük, a Sziget fesztivál is elérte az 500 ezer feletti résztvevőt.

Ezzel együtt növekedett a fogyasztás és a szeméttermelés is. A fesztiválokon keletkező szemét 60 százaléka újrahasznosítható lenne, ám ezért a szervezőknek és résztvevőknek is tenniük kell.  A VeszprémFest például az idén több területen is zöldít, de összeszedtük, hogy lehet ökotudatos a bulizó is.

1. Szelektív szemétszedés támogatása

Amennyiben a szervezők szelektív kukákat telepítenek a buli területére, használatukkal mi is hozzájárulhatunk a zöldebb fesztiválhoz.

2. Újratölthető palackok és repohár használata, műanyag szívószálak kerülése.

Sok fesztiválon manapság csak kérésünkre adnak szívószálat. Ne kérjünk, vagy használjuk a műanyag természetes alternatíváit.

3. Higiénia és törlőkendők

A mobil WC-k, mosdók használatánál törekedhetünk arra, hogy hazai gyártóktól vásárolt természetbarát, biológiailag lebomló termékeket használjunk, amelyek lehetőleg nem tartalmaznak műanyagot

4. Utazás

Egyes hazai fesztiválok külön támogatást nyújtanak a tömegközlekedéssel érkezőknek vagy közvetlen gyorsvonatot indítanak a fesztiválra, ilyen például a MÁV VOLT vonata. Ha teheted, utazz tömegközlekedéssel! A MÁV vonatjegyeken ma már azt is feltüntetik, hogy az adott utunk során mekkora a CO2 megtakarításunk.

5. Többször felhasználható és/vagy komposztálható evőeszközök és tányér használata.

Amennyiben a fesztivál területén komposztáló is van, a műanyag helyett komposztálható evőeszközökkel segíthetjük a fesztivált a keletkező hulladék csökkentésében.

6. Az eldobott cigicsikkek minimalizálása:

Több fesztivál hordozható cigicsikk-gyűjtőket kínál a bulizóknak, melybe a fesztiválozás során gyűjthetjük a csikkeket, majd ki is dobhatjuk az arra megfelelő szeméttárolónál. Mobil cigicsikk gyűjtőt mi magunk is beszerezhetünk, vagy dedikálhatunk erre egy megfelelő tartót.

+1 Ez a szervező felelőssége, de a letaposott zöldterületek regenerálása az egyik legnagyobb kihívás a partihelyszíneken.

Ezért a Veszprémfest például egy veszprémi cég, a Greenman természetbarát, biológiailag lebomló növényvédő cuccaival éleszti majd újjá az élővilágot több hektáron.

Ha a fesztiválozó is betartja a fentieket, akkor a fesztiválnak akár nyoma se marad: zöldellő rétek, dús növényzet és egészséges élővilág veszi át a helyét.

Borítókép: Pixabay/Pexels