A fővárosiak novembertől január végéig adhattak be ötleteket a másodszor is 1 milliárd forintos kerettel elinduló közösségi költségvetésbe, ahova 615 javaslat érkezett. Jogi, pénzügyi és formai szűrést és ötletösszevonást követően a versenyben maradt ötletek a budapestiekből álló Közösségi Költségvetési Tanács elé kerültek, ahol végül 49 ötletet tettek a szavazólistára.

Július 4-től 7-ig személyesen is szavazni és kérdezni a program szervezőitől a Városháza parkban, ahol a tavalyi nyertes ötletekből szabadtéri kiállítás nyílt. Szavazni online is lehet augusztus 31-ig, ezen a linken.

Az ötletek idén is három kategóriában versenyeznek:

Zöld Budapest: Budapest felkészül a klímaváltozásra. Zöldebb utcák, élettel teli parkok, mindenki számára elérhető, környezettudatos megoldások.

Esélyteremtő Budapest: Cél, a társadalmi különbségek csökkentése hátrányos helyzetű közösségek életét támogató ötletekkel, szociális segítségnyújtással.

Nyitott Budapest: Egy nyitott város a szívügyed? Együttműködések, új, kísérleti megoldások, digitális fejlesztések, rövid távú, közösségépítő ötletek.

Minden kategórián belül lehetőség van egy kisebb, maximum 50 millió forintos, és egy nagyobb, maximum 133 millió forintos költségvetésű ötletre szavazni.

A szavazást minden regisztrált felhasználó egyszerűen és gyorsan elvégezheti az otlet.budapest.hu oldalon, egy továbbfejlesztett, letisztult felületen. Ha valaki személyesen szeretné leadni a szavazatait, akkor július 4-7-ig, minden délután 14:00 és 18:00 óra között megteheti a Városháza parkban a Budapest pavilon mellett vagy a szavazás teljes időszakában a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban és annak tagkönyvtáraiban.

Kiállítás nyílt az első közösségi költségvetés nyertes ötleteiből

A főváros közösségi költségvetését szervező Nyitott Budapest Osztály minden érdeklődőt szeretettel vár a Városháza parkba, ahol a program első évének nyertes ötletei jelennek meg óriásplakátokon, valamint az idei szavazólistás ötleteket is lehet böngészni.

Aki szeretne jobb képet kapni arról, hogy milyen ötletek valósulnak meg budapestiek javaslatai alapján, és milyen jellegű fejlesztésekre is való a közösségi költségvetés 1 milliárd forintos kerete, annak mindenképpen ajánljuk az egész júliusban látogatható kiállítást.

A kiállítást július 4-én 11 órakor Karácsony Gergely főpolgármester és Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes nyitotta meg.

Borítókép: Lánchíd. Fotó: kelmo78/Pixabay