Sonora Smart Dodd a XX. század elején anyák napi istentiszteleten érezte úgy, a szülői minta alapján az apáknak járna egy saját ünnepnap. Miután tizenhat évesen elveszítette az édesanyját, édesapja egyedül nevelte fel a kistestvéreivel, köztük egy újszülöttel.

Amilyen gyönyörű hagyományt jelent hazánkban is május első vasárnapján anyák napja, annyira tanulnunk kell még, hogy létezik apák napja is. Magyarországon történetesen, mint a világ legtöbb országában, június harmadik vasárnapján ünnepeljük. Vagyis most.

Az apák napját a kontinens katolikus országaiban már a középkorban is megtartották, az apaknapja.info alapján, mégpedig Szent József napján, március 19-én. Több európai ország, így Portugália, Spanyolország vagy Svájc még mindig március 19-én az apák napja.

Világünnepként az Egyesült Államokból terjedt el, 1909-ben, Sonora Smart Dodd kezdeményezte a megünneplését. Édesapja ugyanis egyedül nevelte fel őt és testvéreit, miután édesanyjuk 1891-ben meghalt szülés közben.

A háborús veterán William Jackson Smart összesen tizennégy gyermeket nevelt fel,

második házasságába öt, míg második felesége három gyermeket hozott a History.com szerint. Ekkor érkeztek sorra a közös gyermekek, ám másodszor is özvegy lett.

Lánya, Sonora Smart Dodd anyák napi istentiszteleten érezte úgy, a szülői minta alapján az apáknak járna egy saját ünnepnap. Miután tizenhat évesen veszítette el az édesanyját, Spokane Daily Chronicle-nek úgy nyilatkozott édesapjáról:

Apa és anya volt egyszemélyben nekem és a testvéreimnek.

Nagy energiákat mozgósítva kampányolt azért, hogy e nap is ünnep legyen, államról államra terjedt, 1910-ben a hatóságok is mellé álltak. Sonora által eredetileg június 5-én, édesapja születésnapján tartotta volna meg, de az előkészületek miatt két hetet csúszott az ünnepnap, így került június harmadik vasárnapjára.

Az első apák napja helyszíne 1910. június 19-én a Washington állambeli Spokane lett.

1916-ban Woodrow Wilson amerikai elnök is csatlakozott a helyi eseményekhez, hivatalos ünnepként azonban csak 1972-ben ismerte el Richard Nixon elnök.

Az apák napját Magyarországon közel harminc éve már megtartották ugyan, de az anyák napjához még nem zárkózott feél, bár évről évre nagyobb a népszerűsége.

Az ajándékozás is lassan tradícióvá válik, a HelloVidék ad rá néhány tippet. Mint írja, az élmények ajándékozása is egyre népszerűbb, és az egész családjának szólhat: lehet egy közös túrázás, kirándulás, horgászat, wellness-élmény, közös bográcsozás.

De ne szabjunk határt a fantáziánknak.

Kiemelt kép: Pixnio