A BKV rendszeresen tesztel autóbuszokat, ezzel is segítve a közösségi közlekedési járművek fejlesztését. Ezúttal az Otokar Vectio C típusú járművét teszi próbára nagyvárosi körülmények között június 16-tól 4 napon át. Közlemény.

Az Otokar Vectio C típusú dízel üzemű midibusz 9,3 méter hosszú, 300 lóerős Cummins motorral és ZF Ecolife váltóval felszerelt jármű, amely 29 ülő, 18 álló, valamint 1 kerekesszékes utas szállítására alkalmas.

Az autóbusszal június 16. és 19. között (9-től 17 óráig) a 16-os vonalon találkozhatnak a fővárosban utazók. A tesztjármű a menetrenden felül közlekedik majd és ingyenesen használhatják az utasok.

A BKK és a BKV célja, hogy a megszerzett tapasztalatokkal támogassák a járműgyártás fejlesztését.

Az Otokar Vectio midibusszal a következő menetrend szerint lehet utazni:

Rendszeresek a tesztek, folyamatos megújulásban van a fővárosi járműpark

A Budapesti Közlekedési Központ a szolgáltatóival együttműködésben folyamatosan tesztel új járműveket a fővárosban. Májusban a BKK két partnere, a BKV Zrt. és az ArrivaBus Kft. a Mercedes és az MAN legmodernebb csuklós elektromos városi autóbuszait tesztelte a 7-es, valamint a 8E vonalon, ezeket szintén ingyen vehették igénybe az ügyfelek. Márciusban egy Solaris gyártmányú, hidrogénhajtású autóbuszt tesztelt a BKK szolgáltatója, az ArrivaBus. A kipufogógáz helyett vizet termelő járművel március 16. és 18. között találkozhatott a budapesti utazóközönség a 105-ös busz vonalán.

A buszflotta mellett a villamosok is jelentősen megújulnak a közeljövőben, annak a szerződésmódosításnak köszönhetően, amely szerint a BKK 2022. november 17-ig élhet az opciós CAF-lehívás lehetőségével. A közlekedésszervező – a szükséges anyagi források rendelkezésre állása esetén – további 51 alacsonypadlós, akadálymentesített, klímával felszerelt, modern villamossal korszerűsítheti a fővárosi járműparkot.
A közösségi közlekedés, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése 2022-ben is hangsúlyos szerepet kap. Az elmúlt években indított jelentős járműparkfejlesztés rengeteget javított a fővárosi közösségi közlekedés színvonalán.

Kiemelt kép: Flickr