Nyárra biztosan bezárt a Mátrában a természetjárók körében ikonikusnak számító Ágasvári Turistaház az állandósult vízhiány miatt. A probléma kiterjedtebb: a klímaváltozás miatt egyre kevesebb a csapadék az egész Északi-középhegységben.

„Huszonkilenc éve csináljuk a turistaházat. Nem volt még példa rá, hogy a vízhiány miatt be kelljen zárni. De olyan se, hogy télen ne legyen hó. Idén megtörtént mindkettő” – mondta gondterhelten a Very Important Planetnek Juhász János, a Mátraszentimréhez tartozó Ágasvári Turistaház tulajdonosa. A kirándulók által széles körben ismert és kedvelt turistaház Facebook-oldalán tegnap jelent meg tájékoztatás, hogy június 13. és augusztus 13. között bezárnak az állandósult vízhiány miatt.

Az egyik legnépszerűbb turistaház a Mátrában. Fotó: A turistaház Facebook-oldala

A turistaház, ami eddig egyszerre 26 főnek tudott szállást nyújtani varázslatos környezetben már az 1920-as évek végén is nyitva állt a túrázók előtt. Mivel akkoriban még bőséges volt a csapadékutánpótlás, a vezetékes víz hiánya nem okozott gondot: a házat a közelében fakadó forrás látta el. Eddig.

Az alatta fekvő völgyben folyik a Mátra egyik legismertebb és legszebb vízfolyása, a Csörgő-patak, amelyben jelenleg alig csordogál a víz.

A Mátra mellett az egész Északi-középhegységet sújtja a klímaváltozás következményeként kialakuló csapadékhiány, ami évek óta tart. Ha van is eső, gyakran felhőszakadásként érkezik, a betonkeményre száradt talaj pedig így nem tudja befogadni, ezért lezúdul a hegyekről. Amikor pedig esik hó, a hirtelen fölmelegedés miatt túl gyorsan olvad el, és szintén lefolyik anélkül, hogy beszivárogna a talajba, és hasznosulna. Úgy tudjuk, a Mátra nyugati lábánál fekvő, a környékbeli településeket ellátó Hasznosi-víztározó vízszintje nagyjából az egyharmadára zsugorodott, ahogy az egyik legbővizűbb környékbeli víznyerőhely, a Vándor-forrás vízhozama is.

Juhász János azt mondta, az éves csapadékmennyiség mindössze 400 milliméter volt tavaly. Ez nagyjából egy száraz évben jellemző a Dél-Alföldön. A Mátrában 640 méteres magasságon található turistaház környékén ennek a duplája lenne átlagos.

Télen is lenyűgöző látvány. Fotó: a turistaház Facebook-oldala

„A vízbázisunk teljesen eltűnt. Évszázados fák száradtak ki, ami mutatja, mennyire visszahúzódott a talajvízszint” – magyarázta a turistaház tulajdonosa.

Eddig is érezhető volt, hogy csökken a csapadék mennyisége, így már évek óta utánfutóval hordanak föl vizet kiegészítésként, de a helyzet mostanra tarthatatlan lett.

„Nekiállunk új vízbázist keresni, esővizet gyűjteni és szűrőberendezést felszerelni. Mivel a vendégek többsége tavasszal és ősszel jön, és akkor amúgy is problémásabb földmunkákat végezni, az a kisebb rossz, hogy most kellett bezárnunk. Úgy tűnik, őszre elkészülünk, és akkor újra megnyithatunk. De a férőhelyek számát csökkenteni fogjuk, és talán a büfé is bezár végleg. Kutat fúratni nem tudunk, az körülbelül 130 millió forintba kerülne” – mondta.

Borítókép: Ágasvári turistaház. Fotó: Facebook