A véradók napja alkalmából a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese. Nagy Sándor azt mondta, hétköznapokon 1600-1800 véradóra van szükség Magyarországon, és 40-60 helyen várják a jelentkezőket.

Nemcsak a balesetekkor, hanem a különböző rosszindulatú megbetegedésben szenvedőknek, az őssejt- és szervátültetésre szorulóknak is nagy mennyiségű vérre van szükségük – hívta fel a figyelmet. A legnagyobb vérfelhasználók a hematológia megbetegedéseket kezelő intézmények – jegyezte meg.

Hozzátette: alaptalan a fertőzéstől való félelem, a véradóhelyeken a maszk viselet kötelező, és minden, a véradáshoz használt tárgy egyszer használatos.

Kiemelte, ez a nap azért is jelentős, mert június 14-én született Karl Landsteiner orvos, akinek köszönhetően biztonságossá vált a vérátömlesztés. A korábbi években jellemzően nyáron inkább a balesetek miatt igényelték a kórházak vért, és kevesebb készítmény kellett a rutinellátásokhoz, de ez a különbség idén nem figyelhető meg – mutatott rá.

 (Véradási helyszínek: https://www.ovsz.hu/hu/ver/veradasok)

(MTI)

Borítókép: geralt/Pixabay