Szüntessék meg az erdeink energetikai célú elégetését ösztönző támogatásokat. Ezt kéri Orbán Viktor miniszterelnökhöz címzett levelében az Alba Natura Civil Alapítvány, a Fertő tó Barátai Egyesület és a Levegő Munkacsoport. Az erdei biomassza elégetése ugyanis súlyosbítja az éghajlati válságot, hozzájárul a biológiai sokféleség csökkenéséhez, és a felhasználás növelése nem járulna hozzá Európa energiabiztonságának javításához.

Az Európai Unió tagországainak vezetői júniusi ülésükön fognak tárgyalni a megújuló energiáról szóló irányelv felülvizsgálatáról.

Az irányelv jelenleg lehetővé teszi az erdei biomassza égetésének pénzügyi támogatását.A civil szervezetek felhívják a figyelmet arra, hogy a biomassza-tüzelésű infrastruktúra, például az ilyen erőművek felújítása és a pelletégetők támogatása egy újabb függőséget alakítana ki, ami a fosszilis szén-dioxidot közvetlenül biológiai eredetű szén-dioxiddal helyettesítené. Az energiabiztonságra gyakorolt hatás elenyésző lenne, az erdőkre és az éghajlatváltozásra gyakorolt káros hatás viszont hatalmas. Ahhoz, hogy az Oroszországból származó energiaimport mindössze 10 százalékát további fatüzeléssel lehessen helyettesíteni, az erdők kitermelését több mint 60 százalékkal kellene növelni Európában.

Fellépést várnak a civil szervezetek. Fotó: Rácmolnár Milán

„Az Ukrajnában folyó háború miatt fokozódó európai energiaválság nem vezethet a fa alapú biomassza elégetésének további növelésével az EU megújuló energiaforrásokról szóló irányelvén vagy a REPowerEU terven keresztül. Kérjük a magyar kormányt és rajta keresztül az Európai Unió vezetőit, hogy használják fel ezt a válságot az európai energiapolitika gyors és alapvető megváltoztatására, amelynek a tiszta, biztonságos és megfizethető európai energia felé vezet, beleértve az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentését. Erre van szükség éghajlati és energiabiztonsági okokból is” – jelentette ki Kun Zoltán, a Fertő tó Barátai Egyesület természetvédelmi szakértője.

„Az ellátás biztonsága és az éghajlatvédelem kéz a kézben járnak: A szén-dioxid-kibocsátó tüzelőanyagok használatának megszüntetése, az energiafogyasztás csökkentése, az energiahatékonysági projektek jelentős felgyorsítása és a valóban tiszta megújuló energiaforrások sokkal gyorsabb bevezetése azok a megoldások, amelyek a szükséges széles körű társadalmi támogatást elhozhatják, technikailag megvalósíthatóak és politikailag szükségesek” – tette hozzá Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A civil szervezetek azt kérik Orbán Viktor miniszterelnöktől és a magyar kormánytól, hogy az európai államfők és az energiaügyi miniszterek következő találkozóin támogassák a következő megoldásokat:

·         Az erdei biomassza elégetését többet ne számítsák be a megújuló energiára vonatkozó célkitűzésekbe – ehelyett az egészséges, változatos erdők számára lehetővé kell tenni, hogy növekvő szénkészletet hozzanak létre, fokozva a szén-dioxid kivonását a légkörből.

·         Meg kell szüntetni az elsődleges fa alapú biomassza elégetéséből származó energiára vonatkozó minden közvetlen és közvetett támogatási mechanizmust és az így felszabaduló összegeket valódi megújuló energiaforrásokba kell befektetni.

·         A lépcsőzetesség elvét következetesen, a fakitermelés pillanatától kezdve kell alkalmazni, amivel garantálható, hogy csak másodlagos faalapú biomassza égetése történik a jövőben.

·         Minden védett területet mentesíteni kell az energetikai célú biomassza kitermelése alól.

Borítókép: LMCS