A főpolgármester szerint jó lenne a nemzeti összetartozás napján, Trianonból tanulva megfogadni, hogy magyarokként egyek vagyunk.

Karácsony Gergely, az emléknap alkalmából az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, Trianon közös tragédiája a magyar nemzetnek, kitörölhetetlen, a politikusok azonban gyakran nem jól közelítenek hozzá, vagy nem vesznek róla tudomást, vagy kisajátítják.

Évek óta hallom baloldali politikusoktól, hogy nincs vele dolog, hogy ki kell lépnünk a múlt árnyékából, míg a kormányoldal saját magát azonosítja a nemzettel, sokszor kirekesztésre, fegyverként használja

– fogalmazott a főpolgármester. Kiemelte, ezzel szemben, hogy

Trianon kapcsán nincsenek oldalak, nincsenek ideológiák, csak a közös gyász. Múltunkat pedig csak úgy tudjuk feldolgozni, ha beszélünk róla, és nem fordítunk hátat traumáinknak, amelyekből az elmúlt években is kijutott.

A főpolgármester kitért arra is, hogy Trianon számára elsősorban édesanyja története, aki a második bécsi döntéssel visszacsatolt területen született, majd később hosszú évekbe telt, mire az újra Romániához került területről visszatérhetett szüleihez a régi-új határon átkelve.

Trianon azoknak az embereknek a története is, akik a fővárosban leltek menedékre, akiket elszakítottak családjuktól vagy el kellett szakadniuk otthonról

– tette hozzá a főpolgármester.

Karácsony Gergely közölte, a főváros a hosszú hétvége alatt minden este a magyar nemzeti színekkel világítja ki a Halászbástyát az évforduló alkalmából.

Kiemelt kép: Tarlós István volt főpolgármester és Karácsony Gergely főpolgármester kézfogása májusban, az M3-as metróvonal újabb szakaszának átadóünnepsége előtt. Fotó: MTI/Balogh Zoltán