Bécs vagy éppen Prága után immár Budapesten is jár városnéző villamos. A fenti európai mintákra Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója utalt pénteken, a Kelenföld Kocsiszín előtt, amikor bemutatták, milyen egy idegenvezetést is nyújtó, halk és önmagában is élvezhető CAF villamoson végigjárni a Bartók Béla utat és a budai rakpartot, bámulni a pesti oldalt, közben fotózni, videózni, beszélgetni.

Ahogy a BKK vezetője mondta, a pesti rakparton járó 2-es villamos vonala a világ legszebb villamosvonalai között is előkelő helyre szavazták, ám a Dunán másik oldalán a 19-es villamos vonala is igazi panorámaút. Ráadásul megannyi látnivaló mellett halad el, sőt már a Móricz Zsigmond körtérnél is bőven van miről mesélnie.

Mint kiderült, csak érvényes jegy vagy bérlet kell ahhoz, hogy június 4. és augusztus 28. között, szombaton vagy vasárnap a 19-es villamos vonalának középső szakaszán városnéző villamosozzunk. A tapasztalatunk szerint nagy élményt nyújtó, külön jegyet igénylő nosztalgiavillamos mellett (az eredeti állapota szerint felújított, barna, favázas 611-es igazi kincs),

a kötöttpályás közlekedés újabb értelmes programot kínál,

véleményünk szerint különösen a nagyobb, az idegenvezetésre (a járatra készített speciális hangbemondásokat hallunk egy-egy helyszínen) már fogékony gyerekekkel, távolról jött rokonokkal utazóknak, külföldi vendégeknek. Június 3-án, pénteken ráadásul újra beindult a Zugligeti Libegő, április vége óta ismét jár a fogaskerekű, február eleje óta pedig kívül-belül felújított szerelvényekkel üzemel a a Budavári Sikló.

A BKK megfogalmazása szerint a Budapest nevezetességeit bemutató városnéző villamos menetrend szerinti járatként kínál exkluzív szolgálatást az ügyfeleknek a Kosztolányi Dezső tér és a Margit híd, Budai hídfő megállók között. A vállalat és a BudapestBrand együttműködésével jött létre.

Út közben a Hadik kávéházról, a Szent Gellért tér nevezetességeiről, a Rudas-fürdőről, a Várkert Bazárról és a Clark Ádám tér környékén az UNESCO világörökség részét képező népszerű helyszínekről, a Lánchídról és a Margit hídról vagy éppen a Batthyány térről is megtudhatunk kevésbé ismert érdekességeket.

A 19-es városnéző villamosra bárhol fel lehet szállni. de a Kosztolányi Dezső tértől a Margit hídig tartó szakaszon tudhatunk meg a legtöbbet a városról, mégpedig szombaton és vasárnap, délelőtt 10 és 12, valamint délután 15 és 17 óra között. A magyar és angol nyelvű idegenvezetést mindkét irányban hallhatjuk.

A városnéző villamosról további részleteket a bkk.hu/varosnezovillamos oldalon lehet olvasni.