Magyarországon a mai napig legalább félmillió gyermeket érint közvetlenül a szegénység, és gazdasági válság, a kormány megszorító tervei tovább ronthatnak a helyzetükön. A Párbeszéd a gyermekvédelmi rendszer megerősítését, a gyermekétkeztetés kiterjesztését, és a gyermekegészségügy fejlesztését követeli.

Magyarország szégyenletesen le van maradva a gyermekszegénység elleni küzdelem területén.

Több tízezer gyermek éhezik és százezernél is több gyermek alultáplált. A gyermekek közel felét pedig a szegénység és a társadalmi kirekesztettség fenyegeti.   A gyermekéhezés továbbra is jelen van, a gyermekétkeztetés a szünidőkben és a hétvégéken továbbra sem megoldott, a hatósági áras élelmiszerek pedig nem fognak segíteni a legszegényebb családok problémáinak enyhítésében. A gazdasági válság pedig tovább mélyíti majd az egyenlőtlenségeket és megnehezíti majd ezeknek a családoknak az életét.

A Párbeszéd ezért követeli a gyermekétkeztetés kiterjesztését, a gyermekegészségügy fejlesztését, a gyermekvédelmi rendszer megerősítését, növelni kell a szociális és gyermekvédelmi dolgozók méltánytalanul alacsony fizetését és meg kell tiltani, hogy az eladósodottság miatt gyermekes családokat rakjanak az utcára.

Borítókép: Pixabay