Az ukrajnai háborút kihasználva a géntechnológiai óriáscégek lobbiszervezetei az Európai Bizottsággal karöltve ki akarják vonni az uniós GMO-szabályozás hatálya alól az új GMO-kat Fidrich Róbert, a
Fenntarthatóság Felé Egyesület munkatársa szerint, aki évtizedek óta foglalkozik itthon a génmódosított termékek hatásaival, terjedésével. A Zöld Kasztban a 2021-ben elhunyt Pusztai Árpádról, a téma legismertebb kutatójáról és a független kutatásokról is beszél, bemutatva a tudomány rendkívüli kihívásait, küzdelmét a lobbival szemben, az új GMO-termékek veszélyeit.

Az is kiderül, a lobbi terjedése hogyan mutatkozik meg itthon a legmagasabb körökben.

Fidrich Róbert úgy látja, a háború és a kapcsolódó gazdasági szankciók miatt fenyegető élelmiszerválságot ürügyként felhasználva újabb rohamot indítanak az óriáscégek, hogy ráerőltessék Európára a génmódosított termékeket.

A civil szervezetek azonban európai petíciót indítottak, amelyben szorgalmazzák, hogy továbbra is szigorúan szabályozni és jelölni kell a génszerkesztett és más „új” génmódosítási technológiákkal előállított élelmiszereket.

Az ezredforduló után a legtöbb európai ország lényegében nemet mondott már egyszer a génmódosított növények termesztésére.

A fogyasztók és a környezetvédő valamint más civil szervezek részéről is óriási ellenállás volt az ilyen élelmiszerekkel szemben, így az európai élelmiszer-forgalmazó áruház láncok is arra kényszerültek, hogy lényegében kizárják polcaikról a génmódosított termékeket.

Ám az elmúlt években a géntechnológiai lobbi új támadást indított, széles körben elkezdték népszerűsíteni a génmódosítási technikák egy új csoportját és taktikát változtattak, igyekeznek gondosan kerülni a génmódosítás és a GMO kifejezéseket. Precíziós nemesítésről, génszerkesztésről és az új nemesítési technikákról beszélnek, miközben Fidrich Róbert elmondása szerint hadállásokat építettek ki a főáramú sajtóban is.