Az ízléses dekorációnak nem kell drágának lennie. Kreatív újrahasznosítás révén a régi, nem használt tárgyainknak teljesen új és izgalmas funkciót adhatunk. Ez nemcsak a környezetnek tesz jót, de számunkra is gazdaságos megoldás, amely számos egyedi és gyönyörű dekorációt eredményez. A Pelargonium for Europe szakértői körülnéztek házuk táján, és olyan, mindenki számára megvalósítható „upcycling” lehetőségeket osztanak meg, amelyek a muskátlikat korszerű és fenntartható módon helyezik reflektorfénybe az erkélyen és a kertben egyaránt. Íme a szervezet honlapunkhoz eljuttatott összeállítása.


Bohém stílusú fali installáció: szalmakalap új, virágos funkcióval

Egy meleg terrakotta vagy barna árnyalatúra festett falon a felakasztott szalmakalapok igazán esztétikus látványt nyújtanak. A virágok és a kézművesség rajongói bármilyen falfelületet feldobhatnak azzal, ha a régi szalmakalapokat színes muskátlik ültetőedényeivé alakítják át. Ez a mókás ötlet üdítő, nyári hangulatot áraszt, és a következő instrukciókkal egyszerűen elkészíthető.

Szükséges alapanyagok: muskátlik cink virágcserépben, szalmakalapok, erős zsineg, tű és cérna, kalapács, szög és olló.

Elkészítése:

1. lépés: A szög segítségével üssünk lyukat a virágcserép tetejének két oldalára, majd vágjunk le egy körülbelül 50 cm hosszúságú zsineget és végeit csomózzuk össze a lyukaknál.

2. lépés: Vágjunk egy nagyobb lyukat a szalmakalap oldalára is (a kalap eleje vagy hátulja a legjobb), hogy a cserepet és a muskátlit kényelmesen bele tudjuk helyezni. Vágás előtt érdemes egy kis ragasztót kenni a kalap belsejére a vágni kívánt területen, ez ugyanis száradás után segít megakadályozni, hogy a fonott szalmaszálak fesleni kezdjenek.

3. lépés: Helyezzük a cink virágcserepet a szalmakalapba úgy, hogy nyílása a kivágott rés felé nézzen, majd varrjuk a cserepet a kalaphoz a korábban ütött lyukak mentén.

4. lépés: Ezután óvatosan helyezzük a muskátlit a virágtartóba. Győződjünk meg róla, hogy a zsineghez könnyen hozzáférhetünk, vagyis a kalapot a benne lévő muskátlival fel tudjuk akasztani.

Magaságyások másként: muskátlitenger a fiókokban és dobozokban

Egy emelt ládás virágágyásnak általában jóval nagyobb a befogadóképessége, mint a klasszikus balkonládáknak vagy kaspóknak, így ideális bármely, erkélyen és teraszon ültetett, színes muskátlirengeteg számára. E stílusos, házilag készített darab megalkotásához választhatunk egy használaton kívüli fiókot, vagy egy régi fadobozt, melyet egy bőröndállványból vagy széklábból készült alapra rögzítünk. A fiókok lefestésével és új fogantyúk felszerelésével egy valóban sajátos és divatos ültetőládát hozhatunk létre.

Tipp: A régi fiókok, ládák és egyéb tárolók természetesen keret és lábak nélkül is felhasználhatóak alternatív ültetőedényként, a lényeg, hogy mindig gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről, hogy elkerüljük a túlzott vizesedést.

Még több bohózat: makramé kaspók egyedi akasztóval

A makramé akasztós kaspó a legújabb trendek közé tartozik, amely már nemcsak a bohém hangulat kedvelői között népszerű. A hozzá tartozó, kanalakból készült falikampók további feltűnő és egyedi részletet biztosítanak. Ezek a házi készítésű dekorációs kiegészítők néhány egyszerű lépésben elkészíthetőek.

Szükséges alapanyagok: Ehhez a gyönyörű, újrahasznosított falidíszhez a virágzó muskátlik és makramé akasztóba bújtatott kaspók mellett régi kanalakra, egy fogóra és egy akkumulátoros fúróra van szükségünk.

Elkészítése:

1. lépés: A fogóval hajlítsuk a kanál nyelét előre, hogy olyan alakja legyen, mint a ruhatári akasztóknak. Tipp: A kanál nem pontosan ott fog meghajlani, ahol a fogóval megragadjuk, hanem valamivel felette. Ezért, a kanál típusától függően, a fogót a nyél alsó harmadában helyezzük el, ne pedig a közepén.

2. lépés: Fúrjunk egy lyukat a kanál fejének közepébe, hogy a legyártott kampót később a falhoz tudjuk rögzíteni.

3. lépés: Végül rögzítsük a házi készítésű evőeszközhorgot a falhoz, akár szöggel, akár dübel, vagy csavar használatával, és akasszuk rá a virágzó muskátlit tartalmazó, makramé akasztós kaspókat. 

A Pelargonium for Europe-ról:

A Pelargonium for Europe egy marketing kezdeményezés, amelyet olyan európai muskátli-nemesítők alapítottak, mint a Dümmen Orange, az Elsner PAC, a Florensis / P. van der Haak Handelskwekerij, a Geranien Endisch, a Selecta One és a Syngenta Flowers. A kezdeményezést 2016-ben indították el azzal a céllal, hogy elősegítsék és biztosítsák a hosszú távú muskátli-értékesítést Európában. A PfE jelenleg 22 európai országban működik. A Pelargonium for Europe kampány a fogyasztókat, az újságírókat és a zöld ipart szólítja meg, tájékoztatva őket a fajtákról, a gondozásról és a muskátli felhasználásáról.

Fotók: Pelargonium for Europe