Évi kilencmillió embert öl meg a föld szennyezettsége, derül ki egy friss elemzésből – ez azt is jelenti, hogy minden hatodik halálesetért ez a tényező felel világszerte – írja az Infostart a The Guardian alapján.

Mint írják, a levegő, a talaj és a vizek szennyezettsége az emberiség és a bolygó egészségét is veszélybe sodorja.

Közölték, a mérgező levegő, valamint a szennyezett víz és talaj így egzisztenciális veszélyt jelent az emberi egészség mellett a bolygó egészségére, valamint veszélyezteti a modern társadalmak fenntarthatóságát, állapította meg a felülvizsgálat. A kilencmilliós szám azt jelenti, hogy a szennyezés miatt bekövetkezett halálozások száma mellett elenyészik a közúti balesetben, HIV-ben, maláriában, tuberkulózisban, drogtúladagolásban vagy alkoholizmus miatt elhunytak száma.

Ezeknek a halálozásoknak a gazdaságra gyakorolt hatása percenként 9 millió dollárt jelent.

A szennyezés hatásáról készített első, 2017-es elemzés óta nem változott a hatás, melyet az bolygónkra és életünkre gyakorol: azóta 45 millió ember halt el következményei miatt. A szennyezés megelőzésével nem foglalkoznak megfelelő mértékben, 2015 óta csak minimális mértékben nőtt az erre a célra fordított összeg. Az előző elemzés óta hét százalékkal, 2000 óta pedig 66 százalékkal nőtt a szennyezett levegő és vegyi anyagok okozta halálozások száma, ami a fosszilis tüzelőanyagok égetésének, a növekvő népességszámnak és a tervezetlen urbanizációnak tudható be. Ezt a növekedést valamelyest ellensúlyozta az, hogy javult a helyzet kórokozókkal szennyezett víz, rossz higiéniai körülmények és főzésből származó beltéri füst terén.

A kutatók szerint a szennyezés, az éghajlati válság, valamint az élővilág és a természet pusztulása korunk legfontosabb környezeti problémái közé tartoznak.

A kérdések szorosan összefüggnek egymással, az egyes problémák megoldása a többiek javát is szolgálja.

A Lancetben publikált kutatás arra is rávilágít, hogy a levegő szennyezése okozza a legdrámaibb hatásokat: a 9 millió haláleset közel 75 százalékálért felel. Mérgező vegyi anyagok 1,8 millió ember halálát okozták, köztük 900 ezer esetben ólomszennyezés volt a kiváltó ok, ami több, mint a HIV/AIDS okozta halálozás. A kémiai szennyező anyagok okozta halálesetek száma valószínűleg alulbecsült, mivel a 350 ezer, a világon felhasznált szintetikus vegyi anyagnak csak egy kis részét vizsgálták megfelelő mélységben.

Közölték, a környezetszennyezés okozta halálesetek több mint 90 százaléka alacsony és közepes jövedelmű országokban, köztük Indiában és Nigériában következik be.

A kutatók szerint míg a magas jövedelmű országok, például az Egyesült Államok és az EU-tagállamok a szennyezés legrosszabb formáit kordában tartották, addig a kevésbé gazdag országok közül csak kevesen voltak képesek ezt prioritássá tenni.

Borítókép: Pixabay/ marcinjozwiak