Az Oroszország agressziója elleni közös uniós fellépést akadályozza azzal Orbán Viktor, hogy nem szavazza meg az EU-s orosz olajembargót a Greenpeace közleménye szerint. A magyar kormány ellenzi a leghangosabban az embargót azáltal, hogy semmilyen erőfeszítésre nem hajlandó az orosz olajfüggés csökkentésére. Az orosz olajról való leválás az egyedüli vállalható út morálisan, emellett az éghajlatvédelem miatt is szükség van rá, és a magyar emberek érdeke is ezt diktálja. A Greenpeace azt követeli a kormánytól, hogy minden erőforrását fordítsa az olajfelhasználás csökkentésére, és a klímabarát energiabiztonság megteremtésére. A zöld szervezet ezért Budapesten, a Képviselői Irodaházra kivetített felirattal üzente a kormányfőnek: „Elég a véres olajból!”.

Orbán Viktornak üzent a Greenpeace: „Elég a véres olajból!”. A zöld szervezet azt követeli a magyar miniszterelnöktől, hogy ne gátolja tovább az uniós orosz olajembargót, és tegyen intézkedéseket, hogy mielőbb megszabaduljon hazánk a klímaromboló, véres fosszilisektől.

„A magyar miniszterelnök hetek óta blokkolja az orosz kőolajra tervezett embargót, amivel az orosz agresszió elleni egységes uniós fellépést hátráltatja. Orbán Viktor ezzel szégyent hoz minden magyarra, éljen Ukrajnában, Magyarországon vagy bárhol a világon. Ráadásul, miközben már csak egy hajszál választ el minket attól, hogy visszafordíthatatlan folyamatokat indítson be a klímaválság, abszurd, hogy a magyar miniszterelnök a fosszilis infrastruktúra fejlesztésére kér több száz millió eurót, és egyetlen lépést sem tesz azért, hogy csökkentse az ország olajfelhasználását” 

– jelentette ki Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampányának felelőse.

Miközben a tagállamok többsége készen áll arra, hogy közösen terheket vállaljon az orosz agresszió visszaszorítása érdekében, a magyar kormány több száz millió eurót követel az Európai Bizottságtól a klímaromboló olajinfrastruktúra, azaz a százhalombattai finomító és az Adria-kőolajvezeték fejlesztésére. A követelés hátterében azonban nem a magyar emberek, hanem a MOL profitjának védelme áll, a magyar olajcég ugyanis busás haszonra tesz szert az olcsó orosz olaj importjával.

A magyar kormány semmilyen lépést nem tesz az olajigény csökkentésére, valamint arra, hogy felgyorsítsa a tiszta, megújuló energiarendszer kiépítését, amely biztonságot garantáló energiafüggetlenséget hozna az országnak. A Greenpeace legfrissebb elemzése szerint a közlekedés átalakításával az Európai Unió akár hónapokon belül le tudná csökkenteni az éves olajfelhasználását mintegy 40 millió tonnával. Ez a mennyiség az orosz kőolajimport 28%-ának felel meg. Ezekkel az intézkedésekkel egyúttal az üvegházgáz-kibocsátást is drasztikusan lehetne csökkenteni, és ebben a magyar kormánynak is szerepet kell vállalnia, hogy mielőbb megszabaduljunk a klímaromboló, véres fosszilisektől.

„Az orosz olajhoz ártatlan emberek vére tapad, miközben az orosz energiafüggőség fenntartása veszélyezteti Magyaroroszág energiabiztonságát. A magyar kormány vétója ráadásul nem csak morálisan vállalhatatlan, hiszen klímavédelmi szempontból is a radikális takarékosság lenne az egyetlen elfogadható megoldás” 

– tette hozzá Perger András.

Kiemelt kép: Járdány Bence/Greenpeace