Nemcsak hogy nem tévedünk el kirándulás közben, de azt is megtudhatjuk, legközelebb hol jutunk vízhez vagy éppen milyen madár köröz a völgy fölött, ha letöltünk néhány hasznos applikációt a mobilunkra. Többnyire netre sincs szükségük, ami nagy előny egy erdő közepén.

A digitalizáció egy ideje elérte a természetjárást is. Fotózásra már megszokott okostelefont használni, de különböző applikációk révén a készülék másban is segítségünkre lehet egy kiránduláson. Összeállításunkban öt olyan témakörben ajánlunk néhány sokak által használt és magasra értékelt mobilalkalmazást, amelyeknek természetjárás, túrázás során nagy hasznát vehetjük. Utána már csak egy csurig feltöltött aksi kell a telefonba, és indulhat a kaland.

1. Térkép

A természetjárás során talán a legfontosabb a tájékozódási képesség. Persze egy hagyományos papírtérkép sosem merül le – mondhatnánk -, de azért nem minden térkép egyformán megbízható, friss, és az is hasznos lehet, ha látjuk, pontosan hol is vagyunk. A HuMap egy ingyenes magyar offline térképprogram, amelyet több mint 100 ezerszer töltöttek le eddig, és több mint 11 ezer vélemény alapján átlagosan 4,4-re értékeltek 5-ből. Elérhető az alkalmazásban Magyarország, Budapest, és sok más európai város térképe. Mint írtuk, offline, GPS-, műhold-alapú, ami óriási előny egy olyan térképhez képest – például Google Maps -, amelynek internetre van szüksége a helymeghatározáshoz. Ami egy erdő közepén nem biztos, hogy a rendelkezésünkre áll. A HuMapot rendszeresen frissítik, elég részletes, tartalmaz magasságvonalakat, vízrajzi adatokat, turistautakat.

2. Ivóvíz

Tegyük fel, hogy egy meleg napon egy kaptatós hegyoldal után a tetőre érve többet iszunk, mint amivel terveztünk. Így idejekorán elfogy a vizünk. Hogy a közelben hol pótolhatjuk, abban segíthet a magyar fejlesztésű, ingyenesen letölthető Közkutak applikáció, ami tartalmazza 18 ezer magyarországi ingyenes vízvételi hely adatait.

Forrás: Pixabay

Ebben vannak köz- és ivókutak, ivócsapként használható tűzcsapok és olyan vendéglátóipari egységek, boltok, ahol ingyen tölthetünk vizet, nem kell újabb PET-palackot vásárolnunk. A közösségi szerkesztésű app egyben turistatérkép is, magasságvonalakkal, forrásokkal Androidra és iPhone-ra is letölthető, és 4,9-re értékelik, akik használják.

3. Fahatározó

Miután nem tévedtünk el, és már szomjan sem halunk, jó lenne a környezetünkről is többet tudni. Aki nincs teljesen tisztában a hazai fafajokkal, az megismerheti a kirándulás közben őt körülvevő fák nevét, tulajdonságait, ha fellapozza a Fa Book interaktív fahatározót, ami szintén ingyenes és Országos Erdészeti Egyesület megbízásából 2016-ban készült. Az applikációval határozni lehet az előttünk tornyosuló fa levele, törzse, termése, lombkoronája és egyéb jellegzetességei alapján, de hozzáférhető a lexikonban lévő 100 fafaj leírása, fotói is. Akinek pedig ez kevés, az appban fákkal kacsolatos kvízt és képes játékot is talál.

4. Állathatározó

Szerencsés esetben kirándulás közben állatokat is megfigyelhetünk, amelyekről talán még a fáknál is kevésbé tudjuk, pontosan melyik fajhoz tartoznak. Ebben segíthet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megbízásából az elmúlt években elkészült három alkalmazás. Elsőként a Madárhatározó, majd a Kétéltű- és hüllőhatározó, nemrégiben pedig az Emlőshatározó vált elérhetővé.

Gyorsan és könnyen ismherhetjük fel a madarakat az app segítségével. Fotó: Pixabay/WinnieC

Az applikációkat természetesen folyamatosan frissítik, a felhasználók elvárásai alapján fejlesztik. Ezeknél az alkalmazásoknál is többféle jellegzetesség, ismérv alapján tudunk határozni, és lexikon is segíthet ebben. A madárhatározó például 367 hazai faj leírását, fotóit tartalmazza, de ha elérhető internet, több mint 400 madárhang is hallható rajta, sőt, saját megfigyelésünket is feltölhetjük egy térképre. A hüllők és kétéltűek határozója 35, az emlősöké 84 hazai faj leírását tartalmazza, amelyek alak, élőhely és szín alapján, de az emlősöknél akár lábnyom alapján is határozhatók.

5. Gombahatározó

Speciális terület a gombahatározás, főleg, ha fogyasztásra szánjuk az általunk talált termőtestet. Roppant óvatosságot igényel, hiszen nem csak az adott fajt kell meghatározni, és tudni, hogy ehető-e vagy sem, de a konkrét példányról is el kell dönteni, hogy az fogyasztásra alkalmas-e. Nagyon jó, részben fizetős gombahatározó applikációk is elérhetőek ma már, de ezek elővigyázatosságból elsősorban az ismeretek bővítésében segíthetnek.

Fontos, hogy felismerjünk egy légyölő galócát. Fotó: Pixabay

Az egyik magasra, 4,6-ra értékelt alkalmazás a Mushroomizer, ami magyarul is elérhető. Az appban szereplő 530 gombafaj leírásai, fotói offline is használhatók, különös tekintettel az ehető gombákra és mérgező hasonmásaikra. A beépített határozókönyv használatához sem kell internet. Viszont ami igazán egyedi az applikációban, hogy élő kamerakép alapján határoz a mesterséges intelligencia, magas a találati pontossággal. Azt, hogy az adott esetben mekkorával, szintén jelzi az app. Ehhez viszont már internet kell, ahogy ahhoz is, hogy a Google Mapson megjelöljük a találatot. Nagyon fontos azonban hangsúlyozni, ha fogysztásról van szó, a végső szót mindig képzett gombaszakellenőr mondja ki, aki olyasmit is láthat, amit egy mesterséges intelligencia nem.

Borítókép: Fotó: Patera Kamilla