„A rakpart gyalogos fejlesztése fontos része volt már a választási programomnak is, így természetes, hogy ennek megvalósítása egyik kiemelt célunk. Ezért folytatjuk idén már harmadik éve a rakpart hétvégi megnyitását és ezért indítjuk el jövőre a rakpart teljes megújítását is, aminek eredményeként a pesti rakpart egy belvárosi szakasza teljesen gyalogos, autómentes sétánnyá változhat” – írja Facebook-posztjában Karácsony Gergely.

A budapestiek többsége támogatja a pesti alsó rakpart gyalogos fejlesztését! A rakpart gyalogos fejlesztése fontos…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2022. május 14., szombat


A főpolgármester közölte, egy friss közvélemény-kutatás most azt bizonyítja, hogy többen támogatják a rakpart gyalogos fejlesztését, mint ahányan a fejlesztést követően visszaadnák a rakpartot az autóforgalomnak. Sőt, a válaszadók közel egyötöde egyenesen teljesen autómentes, végig gyalogos rakpartot szeretne.

Mint írja, neki a közvélemény-kutatások eredményénél is sokkal fontosabb, hogy annak a víziónak a megvalósításán dolgozzon, amire felhatalmazást kapott.

„Egy olyan város víziójáért, ahol nem kell lemondanunk a természet közelségéről a városi létért cserébe, ahol senkinek sem megfizethetetlen a lakhatása és ami nem csak azért van, hogy közlekedjünk, hanem hogy éljünk is benne. A pesti alsó rakpart egy belvárosi szakaszának gyalogosítása is ezt a víziót szolgálja. Mert a város talán legszebb pontja nem azért van, hogy autópályaként használjuk, hanem hogy mindannyian csodálhassuk a Duna és a budai látkép szépségeit” – írja a főpolgármester.

Közölte, természetesen a projekt részleteinek kidolgozásákor és a megvalósítás ütemezésekor is ügyelnek arra, hogy a fejlesztés minél kevesebb változással járjon a város közlekedésében. Éppen ezért csak akkor fog folytatódni a rakpart fejlesztése, amikor elkészül az M3-as metró felújítása, így nem „csak Magyarország legforgalmasabb vasúti járata fog újra utasokat szállítani, de a pótlóbuszok miatti lezárásokat is feloldhatjuk.”

„Köszönöm mindenkinek, aki támogatja a rakpart gyalogos fejlesztését, akit pedig még nem sikerült meggyőznünk, az látogasson ki valamelyik hétvégén a rakpartra és élvezze ezt a páratlan várost, Budapestet” – írja Karácsony Gergely.

Borítókép: Rakpart. Fotó: Karácsony Gergely Facebbok-oldala