A Párbeszéd képviselői nemmel szavaztak Orbán Viktor miniszterelnökké választására, majd a kormányfő beszéde alatt kivonultak az ülésteremből – mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője.

Tordai Bence, Jámbor András és Mellár Tamás sajtótájékoztatót tart, miután a Párbeszéd-frakció kivonult Orbán Viktor miniszterelnöki eskütételéről

Közzétette: Párbeszéd Magyarországért – 2022. május 16., hétfő

Tordai Bence hétfői, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, nem szavazatukkal azt a kétmillió embert képviselték, akik az ellenzéki listát támogatták áprilisban, mert ezek a választók nem szeretnék ismét Orbán Viktort látni a kormányfői székben. A politikus saját kivonulásukat indokolva arról beszélt, hogy a miniszterelnök a parlamenti választás előtt „semmit nem osztott meg” az emberekkel arról, hogy milyen jövőt szán az országnak. Szavai szerint a választók nem tudták, hogy mire szavaznak, „nem adtak semmire konkrétan felhatalmazást Orbán Viktornak és pártjának”.

Úgy összegzett: azért nem akarták meghallgatni a miniszterelnök szavait, mert megkésettnek és értelmetlennek látják, hogy „egy programhirdető Fidesz-kongresszusnak legyünk az asszisztálói”.

Mellár Tamás, a párt képviselője kijelentette, az elmúlt 12 évben Orbán Viktor nem élt a történelmi lehetőségekkel, a Magyarországra érkező hatalmas mennyiségű uniós forrást nem az ország felzárkóztatására, hanem egy „félfeudális hatalmi rendszer kiépítésére” használta.

A most kialakuló kormányzati struktúra is a hatalmi rendszert megerősítéséről és nem a modernizációról, a felzárkózásról szól – fogalmazott. Orbán Viktor nem szolgálni akarja ezt az országot, ezt a népet, hanem uralni – szögezte le.

További bírálatként azt mondta, a kormányfő az elmúlt hónapokban nem volt hajlandó világossá tenni, hogy teljes egészében szakít Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és az orosz rendszerrel. Az eseményen szintén részt vett Jámbor András, a párt képviselője, aki arról beszélt, a tervezett minisztériumi struktúra azt mutatja, hogy a kormánynak nincsenek olyan tervei, amelyek hosszú távon ki tudnák vezetni az országot a jelenlegi válsághelyzetből.

Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Wikimédia/ European People’s Party