„Rendeződött a hármashatárhegyi repülőtér sorsa, célt ért a környéken élők, a kirándulók és a repülés szerelmeseinek összefogása, a védetté nyilvánítás és a rengeteg egyeztetés” – jelentette be Facebook-oldalán Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere.

Mint írja, hosszú út vezetett ideáig. Vagyonkezelői szerződés felmondása, éveken át tartó pereskedés után, ahogy bizonytalanná vált a terület sorsa, környékbeliek, erre kirándulók, a természet és a vitorlázórepülés rajongói tettek meg mindent annak érdekében, hogy megmaradhasson a terület jelenlegi formájában.

Biztonságban van a Hármashatárhegyi repülőtérRendeződött a hármashatárhegyi repülőtér sorsa, célt ért a környéken…

Közzétette: Őrsi Gergely – 2022. május 14., szombat


„Fontos volt a terület és funkció védettségének a létrejötte is: még 2021 szeptemberében kezdeményezésemre, a Kerületfejlesztési Bizottság felvette a repteret az értéktárba, vagyis a területen a repülési funkció is védett értékké vált a természeti értékek mellett.”

Ugyanekkor vehettem át Neumann Alextől azt a petíciót, amit 2196-an írtak alá a Hármashatárhegyi repülőtér fennmaradásáért. A II. kerületi önkormányzatban ezt megelőzően, 2020. nyarán kezdeményeztük a pesthidegkúti vitorlázó repülőtér védetté nyilvánítását. Célunk már akkor is a leghatékonyabb és a legerősebb védelem biztosítása volt a reptér számára.

2021 nyarán a kerület közösségi költségvetésén az itt élők által kiválasztott javaslatok közé kerület az értékmegőrzés és repüléstörténeti hagyományok továbbörökítése a Hármashatárhegyi Sportrepülőtéren. Ennek megfelelően 8 millió forinttal támogatja a kerület a repüléstörténeti gyűjtemény létrehozását a Hármashatárhegyi Sportrepülőtér területén – zárul a politikus bejegyzése.