Kevés dolog annyira vérlázító az Orbán-kormány működésében, mint az ápolók bérezése. Az Orbán-kormány évek óta csak hitegeti az egészségügyi szakembereket: de érdemi intézkedés nem történik – közölte a Párbeszéd.

Pedig ha valakik bizonyították a hősiességüket a világjárvány alatt, azok az ápolók voltak. De úgy látszik, a Fideszt ez sem hatotta meg, hiszen az Orbán-kormány folyamatosan csak megalázza az ápolókat és az egészségügyi dolgozókat.

Miközben a koronavírus-válság alatt az Orbán-kormány korlátlan felhatalmazást kért és kapott, pont azoknak nem nyújtott érdemi segítséget, akik a legnagyobb megbecsülést érdemelnék.


A magyar ápolók bérezése messze elmarad európai szaktársaikétól. Szlovákiában is a kétszeresét, Csehországban a háromszorosát keresi egy ápoló, miközben a magyar egészségügyi dolgozók – a szakemberhiány miatt – idehaza 10–12 órákat robotolnak. Ráadásul teszik ezt úgy, hogy alig van kórház, amely – mind a személyi, mind a tárgyi feltételeket illetően – megfelelne a jogszabályban előírtaknak.

Szintén növelte az ápolók kiszolgáltatottságát, hogy – a veszélyhelyzetre hivatkozva – bármikor átirányíthatták őket az önkormányzati intézményekből a koronavírus kezelésére kialakított kiemelt kórházakba, ahol többségében ugyancsak anyagi és erkölcsi megbecsülés nélkül látták el megnövekedett feladataikat.

Ez a kialakult helyzet már tarthatatlan.A kormánynak azonnal és érdemben meg kell oldania az ápolók bérezési problémáit. A Párbeszéd éppen ezért – hosszú évek óta – követeli az egészségügyi dolgozók minden trükközés nélküli 50 százalékos béremelését. Nem megaláztatás, hanem valódi hála és köszönet jár az ápolóknak, akik igazi szuperhősként végzik a munkájukat.

Borítókép: MTI