A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy 40 éves férfi ellen természetkárosítás bűntette miatt. Az elkövető egy irodaház bontásakor észlelte a burkolat alatt alvó denevéreket, ennek ellenére folytatta a bontást, így az álmukból felzavart denevérek elrepültek, valamint magatehetetlenül a földre esve elpusztultak.

A vádirat szerint a férfi 2021. január elején, a délutáni órákban, Miskolcon, egy irodaház tornyának a külső műmárvány borítását bontotta, fentről lefelé haladva, munkagéppel.

Amikor a következő sor burkolati elemeket eltávolította, észlelte, hogy a borítás alatt denevérek bújtak egymáshoz téli álmukat aludva. A férfi ahelyett, hogy azonnal befejezte volna a munkát, és a műszakvezetőjéhez fordult volna a szükséges teendők elvégzése érdekében, tovább bontott, így az álmukból felzavart denevérek elrepültek, vagy magatehetetlenül a földre hullottak.

A rőt koraidenevér védett faj, természetvédelmi értéke egyedenként 25 ezer forint.

A vádlott 81 denevér telelését zavarta meg. 63 maradt életben, míg 18 az épület faláról való lezuhanás következtében, míg másik részük kihűlés következtében elpusztult. Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben – tárgyalás mellőzésével – büntetővégzésben pénzbüntetést indítványozott.

Borítókép: Rőt koraidenevér. Fotó: Wikipédia/Pellinger Attila