Többnyire egy tonna illegálisan lerakott szemetet szoktak összeszedni az önkéntesek egy nap alatt arról a szegedi helyszínről, ahol szombaton jártunk. Volt benne hűtővíztartály, törött vödrök, csikkek és bezacskózott háztartási szemét is. Az ország legnagyobb lakossági hulladékgyűjtő akcióján, a TeSzedd!-en jártunk.

Lehetne szép is ez a kiserdő, de ha beljebb megyünk, mindig találunk benne szemetet. Ez egy senkiföldje: mivel osztatlan közös tulajdon, olyan, mintha nem lenne gazdája, és ez meg is látszik rajta. Úgyhogy évek óta ide szerevezzük a TeSzedd!-es szemétszedést – mondta a Very Important Planetnek Kőházi Edina koordinátor, miközben szombat délelőtt kocsival a szegedi körtöltés melletti erdősáv felé tartottunk.

Rengeteg zacskó telt meg szeméttel. A szerző felvétele

Edina a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány képviseletében szervezi már évek az önkéntes akciót a településrészre, ahol több mint harminc éve él.

Több ezer tonna jön össze

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció az ország legnagyobb önkéntes mozgalma, amelynek célja, hogy a résztvevők megtisztítsák az illegálisan lerakott hulladéktól a szűkebb-tágabb környezetüket.

Idén tizedik alkalommal rendezték meg az egyhetes akciót, ami május második vasárnapjáig tartott.

Önkéntesek szedi a szemetet egy szegedi kiserdőben. A szerző felvétele

A szemétszedéshez szükséges alapfelszerelést – gumikesztyűket, zsákokat, kötözőket – a főszervező Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosította, ahogy az összegyűjtött hulladék elszállítását is. 2020-ban a pandémia miatt ugyan elmaradt az akció, és tavaly is csak ősszel tartották meg, szerényebb részvétellel, de az utolsó „békeévben”, 2019-ben nagyjából 250 ezren vettek részt benne, több mint 3200 helyszínen és mintegy 2400 tonnányi hulladék gyűlt össze a közterületekről.

Lomok és szemét a kiserdőből

A szegedi helyszínen arra értünk oda, hogy éppen egy nagyjából másfél méteres hűtővíztartályt próbáltak egy zsákba gyömöszölni, de végül csak kettőbe fért bele – majd ment a csomagtartóba. Ezt is a kiserdőből hozták ki a felnőttek, miközben a nekik segítő gyerekeik törött műanyagládákkal, vödrökkel és más azonosíthatatlan lomokkal pakoltak tele egy zsákot.

Kicsit odébb egy két éve leégett hajléktalantanya maradványaiba botlottunk.

„Innen teherautóval vitték el a szemetet, ami mellmagasságig ért, de az apró sajnos azóta is itt maradt – jegyezte meg Petró Tamás, miközben nekiálltak takarítani. Hamar világossá vált. hogy a terület megtisztítása legalább 20 ember nagyjából fél napos munkáját igényli, így a többi helyszín miatt most nem lesz rá kapacitás.

Kilóra adják a csokit

„Évente kétszer szervezzük meg a szemétszedést, ebből az egyik a TeSzedd! Ilyenkor nagyjából egy tonna jön össze. 40-50 ember szokott beszállni: barátok, családok, munkatársak. Úgy látom egyébként, hogy itt kevesebb a frissen lerakott illegális szemét, ami örvendetes” – mondta Edina.

Halomban állt a szemét. A szerző felvétele

„Először járunk ilyen szemétszedésen, de szerintem én spontán is fogok szervezni egyet a közelünkben, mert arra a környékre is ráférne” – mondta Attila, miközben az egyik hulladékkal teli zsákját mérték le. Attila, Márk, Anita és Angéla másfél óra alatt 17-18 kiló szemetet szedett össze.

Azt mondták, rengeteg műanyag felesüveget, csikket találtak, de akadt bezacskózott háztartási hulladék is.

A tiszta környezet és közösségi élmény jelenetette öröm mellett tegnap azt is láttuk, Szegeden mi adja a titkos plusz motivációt. Az összegyüjtött hulladék mennyiségében versengő csapatok – egy civil felajánlásnak köszönhetően – csokit is kaptak, a győztes pedig egy ajándékkosarral lett gazdagabb.

Borítókép: Szeméthegy egy szegedi kiserdőben. Fotó: Tombácz Róbert