Egyre többen csatlakoznak ahhoz a Facebookon terjedő kihíváshoz, ami arra biztatja a kerttulajdonosokat, hogy májusban ne nyírják le a füvet.

„Csatlakozz a világkihíváshoz, légy lusta kertész, és ne vágd le a füvet!” – írják a kihívást megosztók a posztban, amiről egyelőre nem derült ki, honnan vagy kitől ered.

Május 1-31 🌺🌸🌼🌻🌹🌱Vágatlan május challengeCsatlakozz a világkihíváshoz, légy lusta kertész, és ne vágd le a…

Közzétette: Oxigén Állat- és Környezetvédelmi Alapítvány – 2022. május 1., vasárnap

Mint írják:


Miért ne?

  1. Most kezdenek igazán beindulni a virágok, és az újonnan kikelt beporzóknak szükségük van energiára.
  2. A virágjárók fogyatkoznak az egész világon, de ha több életteret, táplálékot biztosítunk nekik, akkor ez megállítható.
  3. A biodiverzitás a sokszínűség az élet alapja. Minél több féle növény jelenik meg, annál több faj talál élelmet vagy éppen menedéket magának.
  4. A magasabbra hagyott fű hűsíti a talajt, ezzel együtt a környezetét is. Nem kell annyit locsolni sem, nem ég ki és, több széndioxidoz nyel el mint egy 5cm-nél rövidebb.
  5. A természetet ha kicsit hagyjuk kibontakozni, csodákat láthatunk, nem csak néhány szebb vadvirág, hanem akár védett növények is megjelenhetnek, és olyan fajok is beköltözhetnek a nem háborgatott helyekre akikre pl nagy szükségünk lehet a növényeink védelme érdekében.
  6. Ezt ti írjátok meg, akik vállalják a kihívást, és nem veszik elő a fűnyírót egy hónapig. Persze az is izgalmas ha csak a felét nem nyírod, és összehasonlítod a kettőt.

Borítókép: Pixabay/ GoranH