Budapest legkisebb pékségének tartják a Budán, a II. kerületi Vitéz utcában idén megnyílt Ide Süss Manufaktúrát, és a nagysága valóban nem a méreteiből adódik. A kenyereknek és a süteményeknek itt lelke van, ami Kovács Anita ötletgazdának és tulajdonosnak, a fiainak és a Megszegett Ígéret korábbi pékjének köszönhető.

A hobbisütögetésből sikertörténet lett, de a sikert itt nem elsősorban pénzben mérik,

a biolisztet különben nem Zalavár határából, a Gyürkice Tanyáról hozatnák ide. Ez nem a legolcsóbb, de a legfinomabb és legegészségesebb megoldás. Az Ide Süssben a kovászos kenyér és a kovászos kalács is alap, de az is, hogy legyen olyan minőségi félbarna, amelyet mindenki meg tud fizetni. Cél a fenntarthatóság és a pazarlás elkerülése is, annyit készíteni, amennyi el is fogy;

ami mégis megmarad a nap végén, azt a szomszédban szétosztogatják:

a fodrászoknak vagy éppen az Oltalomnak is juthatnak így finom falatok. A napi pitének pedig külön felelőse van, de akár a kávéért is megéri néhány szintet lemenni az utcaszint alá.

A Magyar Hospice Alapítványnál tizenöt évig dolgozó, azt most is segítő Kovács Anita vallja:

éljünk jól, de ami felesleg, abból jusson másoknak.

Kedvezmény jár a környékbelieknek, a nyugdíjasoknak, a pedagósuknak, a háromgyermekes édesanya pedig különösen büszke rá, hogy a rászorulók, kevésbé tehetősek iránti érzékenységet fiai is továbbviszik.

Kiemelt kép: Cseh Tamás